Viherkeidas keskellä kaupunkia

0

Yrttitarha, parvekeviljelmä, kasvihuone, kaupungin viljelypalsta, ruukkupuutarha, viherkatot, kerrostalojen yhteisölliset viljelylaatikot – puutarhaunelmien toteuttamiseen löytyy nykyään vaihtoehtoja. Ei tarvitse omistaa omaa tonttia saadakseen itsekasvatettuja perunoita, porkkanoita tai salaatteja.

Uudessakaupungissa kaupungin viljelypalstojen vuokrausaika on juuri nyt. Tilaa on riittänyt kaikille halukkaille, ja osa on jäänyt käyttämättä.

Aarin kokoinen maapläntti ei ole suuren suuri, mutta juuri sopiva riittääkseen tyydyttämään viherpeukaloiden tarpeet.

Viljelypalstassa on ripaus samanlaista yhteisöllisyyttä kuin isompien kaupunkien siirtolapuutarhoissa, joissa asukkaat voivat jakaa taimia ja vaihtaa kokemuksia lajikkeista. 12 euron sijoitus tuo säästöä ruokakuluihin, jos innostusta riittää eikä sijoituksen riski ole suuri, jos vijelmät eivät jostain syystä onnistuisikaan.

Kotiviljelyn suosio ei osoita vähenemisen merkkejä, päinvastoin. Uusia hittejä, kuten kasvihuonekaappeja. ja -vitreenejä, tulee markkinoille ja niitä voi nikkaroida myös itse. Ensi kesäksi moni innostuu rakentamaan oman hyönteishotellin, jotka ovat toivottavasti pysyvä puutarhatrendi.

Hyönteishotellien tehtävä on vahvistaa eliökantoja, jotka muun muassa ilmastonmuutoksen ja pihojen liiallisen siisteyden vuoksi ovat köyhtyneet Suomessakin.

Tutkimusten mukaan puutarhanhoito lisää niin mielen kuin kropankin hyvinvointia. Se on myös parasta hyötyliikuntaa. Pensaita leikatessa, haravoidessa, lapiohommissa ja istutuspuuhissa voi lisätä energiankulutustaan jopa tehokkaammin kuin monissa liikuntaharrastuksissa.

Uudessakaupungissa ei tarvitse omistaa omaa tonttia saadakseen itsekasvatettuja perunoita tai porkkanoita.