Autotehdas – viisikymppinen uudistuja

0

Valmet Automotive julkaisi tällä viikolla tiedotteen, jota on odotettu Uudessakaupungissa. Alkuvuonna yhtiön hallitus kertoi, että pitkäaikainen toimitusjohtaja Ilpo Korhonen siirtyy syrjään ja hänelle haetaan seuraajaa.

Autotehtaan väelle ja alaa seuraaville ei ollut jymy-yllätys, että uusi johtaja tulee muualta kuin Suomesta. Spekulaatioita tehtaan tulevaisuudesta on käyty ennen nimitystä ja käydään myös uuden toimitusjohtajan Olaf Bongwaldin aikana.

On varhaista ryhtyä ennustamaan, millaisia uusia tuulia uusi toimitusjohtaja tuo tehtaalle. Jotakin muutoksia on varmaan tulossa, sillä sitä vartenhan yhtiö hänet palkkasi. Hallituksen puheenjohtajana toimivan Jarkko Sairasen mukaan yhtiölle haettiin vetäjää, joka pystyy kasvattamaan uutta liiketoimintaa.

Uutista analysoitiin mediassa merkkinä uuden aikakauden alkamisesta. Helsingin Sanomien toimittajan Anni Lassilan uutisanalyysi erottui joukosta. Hänen kirjoitustaan on luettu autotehtaalla taatusti kulmat kurtussa, eikä syyttä.

Mikä vanhan ja heikosti kannattavan autotehtaan tulevaisuus yhtiössä on, pohti kirjoittaja. Lasketaanko 50 vuoden ikä todellakin heikkoudeksi yrityselämässä? Eikö se ole päinvastoin vahvuus varsinkin, kun tehdas on osoittanut viime vuosina kykynsä uudistua. Se on robotiikan edelläkävijöitä, ja tulevaisuuteen tähtääviä investointeja on tehty myös suunnittelupuolella.

50 vuotta sitten spekulaatiot autotehtaan sijoituspaikasta kävivät kiihkeinä. Nykyiset omistajat, sijoitusyhtiöt Pontos Oy ja Suomen Teollisuussijoitus ja kiinalainen teknologiayritys Catl, näyttävät uskovan tulevaisuuteen. Tällä viikolla Valmet Automotive julkisti uuden ilmeensä, logonsa ja kotisivunsa. Se heijastaa yhtiön oman tiedotteen mukaan yrityksen muutosta ja tukee sen laajempaa tunnettuutta.

Strategiana on laajentaa toimintaa henkilöautojen kokoonpanosta akkujen valmistukseen ja sähköisen liikenteen ratkaisuihin. Paikallisesti sanottuna: sikses pirteä viisikymppinen.

Uuden toimitusjohtajan kotimaa ei ollut jymy-yllätys.