Kohta kolmekymppinen palaa juurilleen

0

Tulevana viikonloppuna vietetään Uudenkaupungin kesän yhtä kohokohtaa, Merefestiä. Viime vuoden kokeilu muuttaa tapahtuma maksulliseksi kaupunkifestariksi ei saanut osakseen myötätuulta, ja nyt palataan juurille. Toisin sanoen tapahtumaan voi osallistua ilman pääsymaksua.

Järjestämisestä viime vuonna vastannut tapahtumatuottaja Jarno Ihala on nyt saanut kumppanikseen South Festivalsin Robert Sainion, joka on tuttu mies ilmiömäisen suosion saaneesta Karjurockista.

Melkoisella vauhdilla tapahtumaa on rakennettu tänäkin vuonna, mutta lyhyessä ajassa on saatu paljon aikaiseksi. Tekemistä on kaikenikäisille, ravintolat ovat vahvasti mukana omalla ohjelmallaan ja osa kivijalkayrittäjistä jalkautuu kadulle teemaan sopivasti Uki Line – ostosristeily -konseptilla.

Sekä Ihalalla että Sainiolla on vahva näkemys luotsata Merefestiä edelleen kaupunkifestivaaliksi. Robert Sainion mukaan Uudessakaupungissa on mainstream-tapahtumatyhjiö (US 2.6.). Toisin sanoen täältä puuttuu eräänlainen valtavirtaa palveleva, matalan kynnyksen yleisötapahtuma.

Itse asiassa Merefest on juuri tällainen koko kansan tapahtuma. Ensi vuonna 30 vuotta täyttävällä koko kaupungin kesäjuhlalla on loistava tulevaisuus, jos sen rakentamiseen löytyy tahtoa ja tekijöitä. Puitteet Uudessakaupungissa ovat Kaupunginlahden kunnostuksen jälkeen erinomaisessa kunnossa.

Kaupungin ja kaupunkilaisten kannalta Merefestillä on iso merkitys. Sen kyläjuhla-identiteettiä ei kannata kuopata, vaikka sisältöä rakennettaisiinkin jatkossa matkailijoita enemmän houkuttelevaan kaupunkifestivaalin suuntaan.

Merefestin vetovoima perustuu yhteisöllisyyteen ja ihmisten haluun tavata toisiaan. Tämä tarve ei ole onneksi häipynyt someaikana. Merefesteillä voi bongailla tuttuja ja uusille asukkaille tapahtuma avaa mahdollisuuden tutustua ihmisiin ja päästä sisälle paikkakunnan tunnelmaan.

Kaupungin ja kaupunkilaisten kannalta Merefestillä on iso merkitys.