Kuivuuden seuraukset näkyvät

0
Etenkin kallioiden päällä kuivuus on kärventänyt kasvit ja saanut puut tiputtamaan lehtensä.

Maija Karala

Touko-kesäkuussa Suomessa on koettu poikkeuksellisen pitkä kuiva jakso. Monin paikoin vettä ei tullut kuukauteen pisaraakaan, eikä senkään jälkeen tarpeeksi virvoittamaan syvältä kuivunutta maata. Kerrankin sääennusteen lupaama sateinen juhannus kuulostaa siunaukselta. Nauttikaa!

Suomen luonto on sopeutunut kestämään kaikenlaisia säitä, mutta tällainen yhden säätyypin jämähtäminen päälle pitkäksi ajaksi on sangen harvinaista. Ikävä kyllä sekin voi olla ilmastonmuutoksen myötä yleistymässä, kun lämpeneminen myllää säärintamien liikkeitä Atlantilla.

Monin paikoin sammakoiden lisääntyminen epäonnistui tänä vuonna täysin. Tuhannet nuijapäät kuolivat kuivuvien ojien ja lampien pohjamutaan. Ihmiset eri puolilla maata ovat siirtäneet nuijapäitä vesistöstä toiseen tai raahanneet pusikkoon akvaarioita pelastaakseen edes osan. Rauhoitettuihin sammakoihin ei periaatteessa saa kajota, mutta laki sallii kyllä suojellunkin eläimen pelastamisen varmalta kuolemalta.

Siilien ja oravien kaltaisille pienille eläimille matka lähimmän pysyvän vesistön rantaan juomaan voi olla ylivoimainen. Nestehukasta kärsiviä eläimiä onkin pelastettu villieläinhoitoloihin, ja sosiaalisessa mediassa levisi laajalti kehotus viedä puutarhaan vesikuppeja. Se koituikin varmasti monen pikkueläimen pelastukseksi.

Kasvillisuus on kärsinyt etenkin läpäisevillä hiekkamailla ja kallioiden päällä, missä maaperää on ohuelti. Se ei ole välttämättä luonnon monimuotoisuuden kannalta huono asia, päinvastoin.

Karujen ja paahteisten paikkojen kasvi- ja eläinlajisto on monimuotoinen, mutta sitä uhkaa umpeenkasvaminen ja rehevöityminen. Kuiva jakso niitti monin paikoin uhreikseen pajupuskat ja puuntaimet. Se voi seuraavina vuosina luoda uutta elintilaa harvinaistuville kukille, kuten ruoholaukalle, kissankäpälälle ja maksaruohoille.

Etenkin kesäkuun alkupäivinä maastopaloja sammuteltiin kymmenittäin eri puolilla Suomea. Palot voivat olla vaarallisia ihmisille ja tuottaa taloudellisia vahinkoja, mutta luonnon kannalta metsäpalo on pienempi paha kuin avohakkuu. Iso osa puista jää eloon ja pian tuhkasta nousee uutta elämää.

Monin paikoin sammakoiden lisääntyminen epäonnistui tänä vuonna täysin.

Juttu löytyy kokonaisuudessaan myös 21.6.2018 julkaistusta lehdestä