Saaristomeren puolesta

0

Meillä Uudessakaupungissa on Selkämeri rannassamme ja olemme Saaristomeren reunoilla. Molemmat meret ovat saaneet kansallispuistonsa, jotka vuosittain houkuttelevat matkailijoita saarilleen ja laineilleen.

Selkämeren kansallispuiston menneen ajan majakkasaaret, kuten Isokari kutsuvat ja ennen suljettuna ollut saari, Katanpää on jo monelle tuttu. Selkämeressä on myös Suomen puhtaimman merialueen vedenalainen luonto, mutta toisin on Saaristomerellä.

Saaristomeri esittäytyy parhaillaan Kaupunginlahden rannassa olevassa valokuvanäyttelyssä. Luontokuvaaja Jaakko Raula muistuttaa valokuvillaan Saaristomeren ainutlaatuisuudesta ja suojelutarpeesta.

Saaristomerta on kuvattu maailman kauneimmaksi saaristoksi, eikä syyttä. Saaristomeri on tuhansien saarten ja luotojen, rikkonaisten rantojen, kapeiden salmien, pitkien lahtien ja laajojen selkien mosaiikki. Raulan valokuvat Kaupunginlahden rannalla esittelevät Saaristomeren luonnonmaisemia, perinnemaisemia ja asuttuja kohteita eri vuodenaikoina.

Saaristomeren panoraama-hankkeen tavoitteena on vaikuttaa niin katsojiin kuin poliittisiin päättäjiin, jotta ainutlaatuisen merialueen tilaa parannettaisiin. Meren sinikukkakukinnot, rakkolevän riutuminen ja vesien samentuminen muuttavat ja heikentävät merta. Ainoa keino Saaristomeren tilan parantamiseksi on kuormituksen huomattava vähentäminen.

Saaristomerta on kuvattu maailman kauneimmaksi saaristoksi, eikä syyttä.