Sivistys on kansalaisvelvollisuus

0

Selaillessani äskettäin isoisovanhempieni vihkiraamatun alkulehtiä huomasin, että isäni isoisä Oskar Jalonen syntyi Pyhärannassa kesäkuun toisena päivänä vuonna 1867 keskellä nälkävuosia.

Mietin, miten vähältä piti, ettei hänen elämänsä sammunut jo alkumetreillä. Talvi oli ollut sinä vuonna ankara ja jäät lähtivät vasta kesäkuussa. Kesä jäi lyhyeksi, ja agraarivaltiota ravisteli kato. Syksyllä ihmisiä alkoi kuolla tuhansittain.

Vihkiraamatusta löysin myös merkinnän mummuni Olga Marian syntymästä vuonna 1918. Sadan vuoden takaisista ajoista on viime aikoina ollut yllin kyllin tietoa saatavilla.
Sisällissodan tapahtumista on kerrottu eri medioissa ja kirjoitettu lukuisia kirjoja. Olen ahminut juttuja, koska mielessäni ne kytkeytyvät mummuun ja hänen perheeseensä.

Miten arvokasta onkaan, että elämän varrella kertyy tietoa entisistä ajoista ja nykyajasta aktiivisesti sitä seuraamalla. Sen avulla pystyy peilaamaan asioita ja pohtimaan niiden merkitystä. Se on sitä sivistystä.

Tämä ei kuitenkaan ole enää itsestään selvää. Lyhyt pyrähdys opettajana toisen asteen opiskelijoiden maailmaan herätti huolen.

Vaikuttaa siltä, että tämän päivän nippa nappa alle täysi-ikäiset eivät lue lehtiä, eivät seuraa radion tai tv:n uutisia eivätkä juuri lue kirjoja. Snapchat ja netti ovat heidän maailmansa rajat. Luokallisesta oppilaita vain yksi tunnusti kuulleensa työttömien aktiivimallista, josta valtakunnassa on kovaan ääneen kohistu.

Minua alkoi pelottaa. Miten helppoa kaiken maailman agitaattoreiden ja propagandan tyrkyttäjien onkaan viedä näitä nuoria kuin pässiä narun päässä.

Nettimaailmasta löytyy kaikennäköistä materiaalia, joissa laitetaan historiaa uusiksi. Esimerkiksi todistellaan, ettei holokaustia koskaan tapahtunutkaan. Tällaiseen älyttömyyteen voi langeta, ellei ole eri suunnista saadun tiedon perspektiiviä asiaan.

Välillä kuulee jonkun huokaavan, että täytyykö niitä vanhoja asioita kaivella. Kyllä täytyy! Olisi kamalaa, jos vuoden 1918 tapahtumat painuisivat historian hämärään ja muuttuisivat yhtä kaukaisiksi kuin nuijasota tämän päivän ihmisille.

Historia opettaa, että melkein kuka tahansa pystyy tekemään kauhistuttavia tekoja. Sisällissodan teloittajat olivat pääasiassa ihan tavallisia ihmisiä.

Kansalaisvelvollisuuksiin kuuluu Suomessa oppivelvollisuus. Se edellyttää kaikkia hankkimaan itselleen tietty perussivistys. Vaadin, että tästä Suomen laissa määritellystä velvollisuudesta pidetään kiinni. Eikä siihen enää riitä pelkkä oppivelvollisuuden suorittaminen.

Virpi Adamsson
toimittaja