Koko kansan radio

0

”Maitolaituri, kylä ja kaupunki, Radio Suomi soi.”

En tiedä milloin tuo tunnusmusiikki on viimeksi soinut, mutta lapsuudessa se pyöri niin usein, että muistuu vieläkin usein mieleen.

Radion piti olla television ohella kuoleva media, mutta niin vain molemmat porskuttavat. Radiota kuuntelevat monen ikäiset, vaikka mielikuva jumalanpalvelusta kuuntelevista vanhuksista saattaa tulla monelle mieleen.

Siksi olikin suuri yllätys, kun Ylen urheilutoimittaja Antti Ennekari ilmoitti Urheilulehden haastattelussa, että jalkapallon MM-kisoista lähetetään vain viisi ottelua radiossa. Jokainen voi kuulemma katsoa älylaitteesta Yle Areenan lähetystä sieltä laiturin nokasta.

Areenan lähetykset ovat varmasti jo monella hallussa, mutta ei tietenkään kaikilla. Ja mikä tärkeintä, samalla unohdettiin tyystin autoilijat.

Suurin syy lähetysten karsimiseen on toki säästöissä. Jokaisessa ottelussa pitäisi olla television suomen- ja ruotsinkielisten selostajien lisäksi myös radioselostaja. Radioselostus nimittäin eroaa merkittävästi kuvallisesta lähetyksestä.

Ylellä on vuosia ollut lähes pelkästään radioon keskittyviä selostajia, jotka osaavat kuvailla tapahtumia heille, jotka eivät näe tv-kuvaa.

Televisiossa jalkapalloa selostava – ainakin hyvä sellainen – saattaa myös välillä olla hiljaa. Ainakin yhdelle suomalaisten suosikkiselostajalle voisi antaa vinkin, kun hän pian palaa jalkapalloselostajaksi, että ymmärtää taukojen merkityksen.

Radiossakaan ei tarvitse puhua koko ajan, mutta liian pitkiä taukoja ei voi pitää. Kuvan ei voi antaa puhua puolestaan.

Tälläkin viikolla istun monta tuntia auton ratissa keskellä kaunista suomalaista maalaismaisemaa. Viikonloppuna vauhdissa ovat jo neljännesvälierät, mutta ratkaisuhetket menevät minulta osittain ohi.

Tietysti voin laittaa Areenan päälle puhelimesta, mutta se voi olla vaarallista. Kun selostajan ääni kohoaa, tekee varmasti mieli tarkistaa, mitä oikein tapahtuu.

Suosittelenkin, että puhelin kannattaa sijoittaa takapenkille, jotta ei tule kiusausta nähdä selostajan hehkuttamia tilanteita.

Yle Puheen vakiokuuntelijat ovat päätöksestä varmasti helpottuneita. Heille urheilun siirtäminen aikoinaan puheeseen keskittyneelle kanavalle oli ikävä yllätys.

Jos jalkapallon puuttuminen kismittää, on toinen suuri urheilutapahtuma perinteisesti hoidettu Ylellä hyvin. Odotan nytkin Jyväskylän MM-rallin aikana lähetettävää Ralliradiota.

Perinteinen lähetys ei kuulu Keski-Suomen ulkopuolella, mutta onneksi on se Areena.

Risto-Matti Kärki
tuottaja