Kuivuus koettelee

0

Suomi paistattelee nyt auringossa ja helteessä. Kesälomalaisille tämä helle on tervetullut, mutta helteen toinen puoli on myös Uudessakaupungissa pitkään jatkunut kuivuus.

Koko maassa on kuivaa ja sitä on ollut miltei keväästä asti. Uudessakaupungissa on kahden ja puolen kuukauden aikana satanut vain vajaa 25 millimetriä. Se on todella vähän. Viime vuonna yhdessä kuukaudessa, kesäkuussa satoi miltei kaksin verroin enemmän, 39,5 millimetriä.

Kuivuuden merkit näkyvät selvästi jo luonnossa: nurmikot ovat ruskeita, koivunlehdet kellastuvat. Paikoin maa halkeilee kuivuudesta.

Eniten kuivuudesta kärsii maanviljelys. Tämän kesän heinäsatoa kuivuus on jo tuhonnut. Varsinais-Suomessa heinäsato on jäämässä vain kolmannekseen siitä, mitä se normaalisti on. Se tietää mm. karjankasvattajille pulmia talveksi. Myös viljasato on jäämässä ehkä puoleen normaalista.

Myös meren pinta on laskenut ja lasku on tuonut esille kiviä ja kareja, joita ei ole aikaisemmin näkynyt. Samoin järvien ja jokien pinnat ovat laskeneet.

Mutta tämä pidempi kuivuusjakso ei ole vielä alentanut merkittävästi pohjaveden pintoja. Toki pohjavedet ovat selkeästi laskeneet ja paikoin laskeneet jopa alle keskiarvon. Mutta vielä tilanne ei kuitenkaan ole Suomen ympäristökeskuksen mukaan poikkeuksellinen, onneksi.

Uudessakaupungissa on kahden ja puolen kuukauden aikana satanut vain vajaa 25 millimetriä.