Riitelyn jalo taito

0

Älä koskaan mene vihaisena nukkumaan.

Niin ne neuvovat. Naistenlehtien parisuhdehaastatteluissa, Väestöliiton kotisivuilla ja vastanaineiden hääparien onnittelukorttien alareunassa.

Pitkissä ihmissuhteissa konfliktit ovat väistämättömiä. Mitä läheisempi toisen ihmisen kanssa on, sitä suuremmalla todennäköisyydellä joskus kuohahtaa. Erityisesti parisuhteessa riitelytaito on yhtä olennainen ominaisuus kuin mikä tahansa muukin.

Hyvä riita puhdistaa ilmaa ja helpottaa usein yhteiselon sujuvuutta pitkäksi aikaa. Nopea tulinen sanaharkka tiskivuoroista arki-iltana voi raikastaa kodin ilmapiiriä kuin ukkonen kesähelteillä. Ja hetken on taas helpompi hengittää.

Vuoden 2013 Väestöliiton perhebarometri kertoo, että pariskunnat riitelevät useimmiten kotitöistä, lastenkasvatuksesta ja yhteisestä ajasta. Konfliktien syiden kärjessä keikkuvat lisäksi – yhtä vähän yllättäen – läheisyyden puute ja raha.

Allekirjoitan, ainakin osittain, vaikken tiedäkään mitään typerämpää kuin kinastella imuroinnista tai vessanpesuvuoroista. Usein ne oikeat ongelmat, kuten luottamuspula tai yhteisen ajan puute kuitenkin kulminoituvat lapselliseen sanaharkkaan siitä, kenen vuoro on viedä roskat.

Oikeasti olen kyllä vihoviimeinen ihminen neuvomaan ketään riitelyssä, koska olen itse siinä surkea. Kiukustuessani kieleni sinkoaa ulos kaiken sen, minkä hyvä riitelijä osaa jalostaa fiksuksi ja rakentavaksi argumentiksi. Kun olen vuodattanut pihalle koko turhautumiseni kirjon, saatan olla yhtä säikähtänyt kuin vastapuoli. Mitä tulikaan taas sanottua.

Sen jälkeen tukin suuni. Kokonaan ja etukäteen määrittelemättömäksi ajaksi. Haudon itsekseni täysin irrationaalisia raivonpurkauksia osoittaakseni varmasti vastapuolelle, kuinka väärässä hän on, mutta pysyttelen hiljaa.

Sattumoisin parikseni on valikoitunut toinen hautoja. Hän kuuntelee purkaukseni, harvoin vastaa mitään, ja sulkeutuu lopulta vastaavasti omaan kammioonsa olemaan hiljaa.

Ja voin kertoa, ettei maailmassa ole yhtä painostavaa ukkosta enteilevää ilmaa kuin kahden hautojan välinen usean päivän hiljaisuus.

Vaan mikä pelastaakaan omassa nurkassaan murjottavan nykyriitelijän, jos ei sosiaalinen media. Pikaviestipalvelu Whatsapp on nimittäin huonon riitelijän pelastusrengas, kun pinnan alla kytevä myrsky ei ota asettuakseen.

Monen päivän mykkäkoulu voi hyvinkin sulaa muutaman lounastunnilla lähetetyn, harkitun ja rakentavan viestin avulla. Parhaassa tapauksessa anteeksipyynnöt on vaihdettu ja puheyhteys palautettu jo työpäivän päättyessä.

Koska vähintään yhtä tärkeää kuin taito riidellä, on myös taito sopia. Lopulta yhdentekevää on, mitä väylää sovintoon käytetään, kunhan se tulee tehtyä.

Päivi Sappinen
sisällöntuottaja