Toimelias kesäkaupunki

0

Uuttakaupunkia on aina mainostettu kesäkaupungiksi ja vuosi vuodelta se on ollut sitä yhä enemmän. Erilaisia tapahtumia riittää lähes joka viikonlopulle ja viikollakin on tarjolla monenlaista ajanvietettä. Ja mikä hienointa, väkeä tuntuu olevan liikkeellä. Esimerkiksi Pakkahuoneen ohjelmallisella iltatorilla on riittänyt ihmisiä tungokseen asti.

Myös iltaisin varsinkin Kaupunginlahden rantamilla liikkuu paljon porukkaa. Lauantaiset toritapahtumat ja näin heinäkuussa liikennöivä Uki400-katujuna elävöittävät keskustan aluetta. Lentävän Lokin mainio kesäteatterikin löytyy aivan keskustan läheltä, vierasvenesataman tuntumasta.

Toista oli vuonna 1988, jolloin muutimme kaupunkiin. Tulimme eräänä keväisenä lauantaina siivoamaan tulevan asuntomme ja poikkesimme iltapäivällä torille. Ei ristin sielua missään. Koko keskusta ammotti tyhjänä ja autiona.

Koska puoliso oli juuri aloittanut työt uudessa paikassa, kesälomaa ei tietysti ollut ja niin vietimme koko pitkän suven kaupungissa, minä äitiyslomalaisena vauvan ja kaksivuotiaan kanssa. Varsinkin viikonloppuisin tuntui, että kaikki kynnelle kykenevät pakenivat kaupungista mökeilleen tai veneilemään. Meillä ei venettä ollut eikä mökkiäkään. Tosin meille muistutettiin, että jos Uudessakaupungissa ei vuoden sisällä ole saanut hankittua paattia, SPR hommaa sellaisen.

Kun tuttuja ja ystäviä ei täällä vielä ollut, mekin suuntasimme ensimmäisenä kesänä viikonloppuisin pois kaupungista. Mutta arkisin oli keksittävä ohjelmaa. Auto oli miehellä käytössä, joten kovin pitkälle ei Hakametsästä päässyt lähtemään. Lämpimän kesän pelastus oli Ykskoivun uimaranta Sorvakossa, jonne jaksoi rattaiden kanssa kävellä.

Enää uimaranta ei ole ollut käytössä vuosikausiin. Ilahduttava suuntaus on kuitenkin se, että nykyisin merelle pääsee jo ilman omaa venettäkin mm. M/S Kertun, Tiftö V:n ja Kaljaasi Olgan risteilyillä. Tänä suvena Uuteenkaupunkiin palannut vesibussi Kuha tekee tilausristeilyjä saaristoon ja hylkyretkiäkin on tarjolla pienemmällä retkiveneellä tilauksesta.

Lapsiperheiden iloksi Uudessakaupungissa on kesäistä ajanvietettä ja ohjelmaa myös tenaville Myllymuorin seikkailuista merirosvoristeilyihin ja keskiviikon iltatorien Lasten Satamaan.

Ja mikä parasta. Uudessakaupungissa on paljon mainioita, hyvin hoidettuja leikkipuistoja. Meidän perheen suosikeiksi nousivat vuosien varrella Leijonapuisto Kaupunginlahden rannalla sekä junapuisto, eli Vannaksen puisto, johon on tänä kesänä hankittu uudet leikkivälineet. Myllymäen puisto on myös hieno kohde vaikkapa eväsretkelle.

Kun saisi vielä keskustan kivijalkaputiikkeihin lisää asiakkaita muulloinkin nyt kesän parhaaseen lomasesonkiaikaan, niin Uusikaupunki olisi ihan täydellinen idyllisenä, pikku kesäkaupunkina. Tyhjät liikehuoneistot tuovat ikävän särön kaupungin muuten viihtyisään miljööseen ja tunnelmaan.

Merja Halinen
toimittaja