100 vuotta

0

Vuodet 1917 ja 1918 ovat Suomelle ja monelle muullekin maalle merkittäviä. Vuonna 1914 alkanut maailmansota jatkui aina vuoteen 1918 saakka. Euroopan kartta muuttui täydellisesti. Suomi ja monet muut maat itsenäistyivät.

Suomessa juhlittiin viime vuonna itsenäisyytemme 100-vuotisjuhlia. Tänä vuonna on eteläinen naapurimme Viro viettänyt omaa 100-vuotisjuhlaansa. Vuonna 2018 ovat sekä Suomen Puolustusvoimat että Viron sotaväki juhlineet 100-vuotispäiväänsä. Monenlaisia juhlia on järjestetty ja niitä riittää edelleen.

Vuoden 1918 sota, josta toiset käyttävät nimeä vapaussota, toiset taas nimeä kansalaissota ja monet käyttävät sodasta nimeä sisällissota on ollut monien tilaisuuksien teemana. Uudessakaupungissa valmistellaan kirjaa näistä sadan vuoden takaisista tapahtumista. Ainakin minä odotan suurella mielenkiinnolla kirjan valmistumista.

Kävin heinäkuun alussa tutustumassa Mynämäessä esillä olevassa Tie itsenäisyyteen -näyttelyyn. Siellä ovat näkyvästi esillä Mynämäen tapahtumat vuosilta 1917 ja 1918. Aikajanakuvauksilla on yhdistetty valtakunnalliset ja paikalliset tapahtumat. Mynämäen lisäksi paikallisuutta esittävät myös Karjala Tl:n ja Mietoisten tapahtumat. Nämä kunnathan kuuluvat nyt kuntaliitosten jälkeen Mynämäkeen.

Palatessani Mynämäeltä mökille Uuteenkaupunkiin kävin käymässä myös Laitilassa. Siellä kuulin, että Laitilassa valmistellaan omaa vastaavaa näyttelyä. Uskoisin, että Laitilassa onnistutaan valmistelemaan oma hieno 100-vuotisnäyttely.

Myös Kustavin kesässä olivat sadan vuoden takaiset asiat monipuolisesti esillä tätä päivääkään unohtamatta.

Omaan osuuteeni sadan vuoden takaisiin asioihin kuuluu se, että jatkan Vakka-Suomen Suojeluskuntien historian tutkimista. Suomen itsenäistymiskehitykseen kuului vahvasti se, että kuntiin perustettiin oma suojeluskunta. Alkuvaiheessa miehet kokoontuivat palokunnan nimissä ja järjestön nimenä oli monessa kunnassa sodan jälkeen suojelusvartio.

Suojeluskunnista on julkaistu runsaasti kirjallisuutta ja arkistoissa on paljon tutkimattomia asiakirjoja. Yksi uusimmista suojeluskuntakirjoista on alkuvuonna julkaistu Suojeluskuntien Suomi -kirja.

Lauri Väättänen
kirjoittaja on vapaa-ajan uusikaupunkilainen Helsingistä