Ahmattien vaellus

0
Gammayökkösen tunnistaa etusiiven pienestä valkoisesta kuviosta.

Maija Karala

 

Heinäkuussa monia härkäpavun viljelijöitä odotti pelloilla epämiellyttävä yllätys: miljardit perhostoukat pistelivät satoa parempiin suihin. Syyllinen oli etelästä saapunut vaeltaja, gammayökkönen, jonka toukille maistuvat viljelykasvit erinomaisesti.

Gammayökkönen on keskikokoinen yöperhonen, jonka ruskean- ja harmaankirjavissa siivissä on molemmin puolin hopeanvalkoinen koukerokuvio. Pienellä määrällä mielikuvitusta siinä voi nähdä kreikkalaisten aakkosten gamman tai pienen y-kirjaimen. Siitä perhonen onkin saanut nimensä.

Vaikka otus on pääasiassa yöperhonen, sen voi nyt nähdä pörräävän kukilla kirkkaassa auringonpaisteessakin. Erityisen hyviä paikkoja aikuisen perhosen bongaamiseen ovat puutarhat, joissa vielä kukkii hyviä perhoskasveja.

Vakituisella elinalueellaan Etelä-Euroopassa ja Afrikassa gammayökköset lentelevät melkein vuoden ympäri. Kuten monia muitakin hyönteisiä, niitä vaeltaa kesän mittaan pohjoiseen etsimään parempia ruokamaita. Ja niitähän löytyy, pelloilta.

Tavanomaisina vuosina Suomeen saakka lentää vain pieni määrä gammayökkösiä, joiden toukat ruokailevat pääasiassa sokerijuurikaspelloilla. Niistä ei juuri ole harmia.

Tänä vuonna helteet ovat kuitenkin suosineet subtrooppista vierasta. Gammayökkösiä saapui kesäkuussa normaalia enemmän. Ne lisääntyivät innokkaasti ja toukkien armeija söi heinäkuussa tyhjiksi kokonaisia härkäpapupeltoja. Lisäksi niille maistuivat sokerijuurikkaat, perunat, rypsi, rapsi, kumina ja toki myös luonnonkasvit. Gammayökkösen toukat eivät turhia nirsoile: niiden on raportoitu syöneen yli 200 eri kasvilajia.

Gammayökkösten torjunta on ollut hankalaa, sillä Suomessa ei ole ymmärrettävästi tiedetty varautua niiden aiheuttamiin tuhoihin sopivilla torjunta-aineilla. Viimeksi suuria gammayökköstuhoja on nimittäin tapahtunut vuosina 1922 ja 1946.

Nyt suurin osa vihreämustista toukista on syönyt, koteloitunut ja noussut siivilleen aikuisina perhosina. Enää niistä ei ole vahinkoa: gammayökköset eivät voi talvehtia Suomessa. Kun säät viilenevät liikaa, ne lentävät korkealle ja liittyvät osaksi hyönteisten suurta, näkymätöntä muuttoliikettä etelään.

Juttu löytyy kokonaisuudessaan myös 16.8.2018 julkaistusta lehdestä