Kansa äänesti jaloillaan Taiteiden yön jatkoon

0

Uusikaupunki sai oman Taiteiden yönsä tällä viikolla. Tapahtuman uusimisesta ensi vuonna ei tarvitse tehdä kansanäänestystä, sillä jo ensimmäinen kerta osoitti, että tätä kannattaa jatkaa. Ihmiset äänestivät jaloillaan eli väkeä oli liikkeellä paljon. Tavallisena torstai-iltana kaupunki olisi mitä todennäköisimmin ollut muutoin hiljainen, mutta nyt keskusta oli täynnä elämää.

Demokatu-kokeilu on parin viikon aikana osoittanut, että pienillä asioilla saadaan aikaiseksi isoja juttuja. Rauhanpuisto on puhjennut kukkaan, ja riippukeinut ovat ahkerasti erityisesti nuorten käytössä.

Rauhanpuiston upea valaistus luo tunnelmaa pimeneviin iltoihin koko elokuun ajan. Tapahtumillekin on luvassa jatkoa, muun muassa elokuvailtoja ulkona ja kansainvälinen ruokatori Rauhanpuistossa.

Parasta tällaisissa Taiteiden yön kaltaisissa tapahtumissa on, että ne ovat avoimia kaikille ja jokainen voi halutessaan olla mukana toteutuksessa. Yhteisöllisyys syntyy yhdessä tekemisestä.

Ison työn on tehnyt Demokatu-hanketta vetävä Sonja Stenman. Tässä hankkeessa on tekemisen meininkiä. Kesäkuun puolivälissä kirjastossa järjestettiin yleisötilaisuus, ja jo nyt monet siellä ideoiduista jutuista on toteutettu. Tavoitteena oli saada Demokatu-projektin kautta keskustaan elämää ja kaikenikäisiä kuntalaisia kiinnostavia kohtaamispaikkoja – näin on myös tapahtunut.

Voi vain toivoa, että Demokadun sytyttämä kipinä ja henki jää elämään. Myös syys- ja talviaikaan kaupunkiin tarvitaan hyvän tuulen tapahtumia ja tilaisuuksia ihmisten kohtaamiseen. Kesäkuun ideointiriihessä teatterisihteeri Katja Laine heitti ilmoille hauskan idean luistinradan jäädyttämisestä torille. Jos sama meno jatkuu, tästäkin ideasta saattaa tulla totta.

Tässä hankkeessa on tekemisen meininkiä.