Kansanradiosta Puskaradioon

0

Demokraattisessa yhteiskunnassa vallitsee sananvapaus. Valtakunnan päälehtikin muistutti asiasta omalla tavallaan suurvaltojen päämiesten vierailun aikana. Sananvapautta tarvitaan myös paikallisella ja ns. tavallisen kuntalaisten tasolla.

Sanomalehdistön alkuajoista lähtien ovat lehdet julkaisseet myös yleisönosastokirjoituksia. Asialliset, omalla nimellä varustetut mielipidekirjoitukset ovat aina silloin tällöin aikaansaaneet myös keskustelua ja ehkä jopa muutosta. Yleisradion Radio Suomi -kanavan yksi kuunnelluimpia ohjelmia on lähes neljän vuosikymmenen ajan ollut sunnuntaisin puolen päivän aikaan lähetettävä Kansanradio. Myönnän, että omasta mielestäni tuo ohjelma kyllä katkaisee ikävästi muuten niin levollisen ja hyvään musiikkiin perustuvan sunnuntain radiokuuntelunautintoni. Mutta miten tärkeältä soittajille tuntuukin olevan sen oman mielipiteen saaminen koko kansan korville.

Ja sitten tulivat ne tekstaripalstat. Kynnys oman mielipiteen, kommentin tai suoranaisen asian arvostelun julkaisemiseen häipyi olemattomiin. Paikallislehdessä kun saatoit nyt tuoda oman asiasi julki aivan nimettömänä. Paikallinen teatteriväki teki tämän lehden tekstaripalstasta jopa näytelmänkin, mutta pitää kyllä sanoa, etten minä ihan ymmärrä tuonkaan kanavan merkitystä. Kyllä minäkin sen luen. Mutta samalla mietin, että ihanko tosissaan viestin lähettäjä ajattelee, että lähettämällä sen tekstarin, joku kaupungin, yrityksen tai vaikka sen tielaitoksen vastaava henkilö tarttuisi toimeen juuri tuon nimettömän tekstarin johdosta. Niin kai.

Sosiaalisen median kanavat ovat tehneet meistä jokaisesta mielipidevaikuttajia. Voin julkaista omalla Facebook-seinälläni tai Twitter-tililläni mielipiteitäni, jotka voin halutessani perustella. Omat kaverini tai seuraajani näkevät ne, kommentoivat mahdollisesti ja aiheesta saattaa muodostua keskustelua.

Somen myötä on luotu myös erilaisia ryhmiä, joilla on eri tarkoituksensa. Uudessakaupungissakin toimii mm. Facebookin Puskaradio-niminen ryhmä. Ryhmän kuvauksessa sanotaan: ”Tiedotuskanava yksityisille ja yhdistyksille, joissa uutiskynnys ei välttämättä riitä lehtien palstoille, kaiken mahdollisen informaation lähde ja keskustelua hyvällä hengellä”. Ihan mainio ryhmä, jos jollain on koira kadonnut tai lapsen kenkä pudonnut tms.

Selatessa ryhmän kesän aikaisia keskusteluja herää kyllä mieleen, että ovatkohan ryhmän jäsenet lukeneet tuota kuvausta. Ryhmästä on selkeästi tullut kanava oman mielipiteen jakamiseen, yleinen asioiden ihmettelemiskanava ja ikävä kyllä myös toisten mielipiteiden arvostelukanava.

Kuten kirjoitin, kuuluu demokratiaan, että voi kertoa mielipiteensä kanavassa tai toisessa. Mutta toivottavasti kaikki muistavat sen yhteiskuntaopin tunnilla viimeistään opitun asian. Demokratiassa parhaiten vaikutetaan äänestämällä vaikkapa niissä kunnallisvaaleissa, asettumalla itse ehdolle, ottamalla yhteyttä suoraan päättäjiin, virkamiehiin tai esim. yhdistysten tai yritysten vastuuhenkilöihin. Jos osaa käyttää Facebookin Puskaradiota, löytää sieltä netistä myös sen oikean palautekanavan kullekin asialle.

Mari Jalava
museonjohtaja