Olennaisesti vastoin lakia ja hyviä tapoja

0

Turun hovioikeudessa on tällä viikolla käsitelty uusnatsijärjestö Pohjoismaisen Vastarintaliikeen (PVL) lakkauttamista. Pirkanmaan karäjäoikeus päätti jo viime vuoden marraskuussa lakkauttaa PVL:n Suomen-osaston, mutta yhdistys valitti käräjäoikeuden tuomiosta hovioikeuteen. Tuomio ei ole lainvoimainen, ennen kuin hovioikeus on antanut asiasta päätöksen.

Järjestön lakkauttamista vaatii Poliisihallitus, joka katsoo Vastarintaliikkeen toiminnan olevan ”olennaisesti vastoin lakia ja hyviä tapoja”. Näkyvä esimerkki järjestön toiminnasta saatiin 18.8. eli Turun puukotusiskun vuosipäivänä, kun PVL:n järjestämälle marsille osallistui Turussa arviolta 300 henkilöä. Mielenilmauksen päätepaikalla, Akatemiatalon edessä pidettiin puheita, joiden aikana useat osallistujat tekivät häpeilemättömästi natsitervehdyksiä.

Myöskään Uusikaupunki ei ole välttynyt PVL:n levittämältä propagandalta. Kaupungin keskustaan on liimailtu rasistisia tarroja, ja vuosi sitten yhdistyksen nettisivujen mukaan PVL:n aktiivit eristivät seurakunnan pyörittämän monikulttuurisuuskahvilan eristenauhalla.

Ymmärrän, että ala-asteikäisten mielestä saattaa olla hauskaa pilailla tarroilla ja nauhoilla, mutta aikuisten tekeminä tempaukset tuntuvat kiusallisen lapsellisilta. Ehkä henkinen alaikäisyys onkin ainoa keino ymmärtää Vastarintaliikkeen jäsenten mielenmaisemaa.

Ala-astelaisten kepposten vertaaminen Vastarintaliikkeen jäsenten toilailuihin on tietysti epäreilua lapsia kohtaan. Surullisin ja samalla vakavin esimerkki yhdistyksen vaarallisuudesta nähtiin vuonna 2016, kun PVL:n katutapahtumassa yhdistyksen aktiivi syyllistyi ohikulkijan törkeään pahoinpitelyyn Helsingin Asema-aukiolla. Uhri kuoli myöhemmin sairaalassa. Vastarintaliike on jälkikäteen palkinnut pahoinpitelyyn syyllistyneen miehen.

Pohjoismaisella Vastarintaliikkellä on toimintaa Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa. Suomessa uusnatsijärjestö on toiminut noin kymmenen vuotta. Suojelupoliisi arvioi viime vuonna, että Vastarintaliikkeellä on Suomessa 80–85 jäsentä.

Pohjoismainen Vastarintaliike on avoimesti kanssallissosialismia kannattava järjestö. Suojelupoliisin erikoistutkija Tommi Partasen mukaan PVL on luonteeltaan vallankumouksellinen ja militantti ääriliike, jonka perimmäinen tavoite on kumota Suomen valtiosääntö.

Hovioikeus pyrkii antamaan ratkaisunsa 30 vuorokauden kuluessa pääkäsittelyn päättymisestä. Toivottavasti kuukauden päästä olennaisesti lain ja hyvien tapojen vastainen järjestö on lakkautettu Suomesta.

Samuel Nyroos
toimittaja