Uudenkaupungin piazzat uuteen eloon

0

Suomalaiset ihailevat ulkomailla paikallisia toreja, piazzoja ja plazoja, mutta onneksi niitä löytyy myös kotinurkilta. Uudessakaupungissa perinteiset markkinapaikat ovat jo jonkin aikaa kaivanneet piristysruisketta ja nyt sitä on vihdoin saatu.

Maanantaina Uudenkaupungin torille kokeilumielessä perustetun pumptrack-radan ei ole tarvinnut nököttää tyhjillään. Nuoret ovat saaneet mieleistä tekemistä ja pyöräilijöiden ja skeittailijoiden innostus on tarttunut aikuisiinkin.

Elävä, nuorten valloittama tori virkistää koko kaupungin katukuvaa.

Tori on kuulunut kauppapaikkana Uudenkaupungin historiaan jo vuosisatojen ajan. Esimerkiksi syysmarkkinoita on järjestetty täällä jo 1600-luvulla. Kalannin Männäisten markkinoilla puolestaan on keskeinen rooli yli 400-vuotiaan Uudenkaupungin syntyhistoriassa.

Kalannissa tori on viettänyt hiljaiseloa, mutta nyt senkin tulevaisuus näyttää valoisalta. Viime perjantaina järjestetty Männäisten tori -tapahtuma sai väen liikkeelle. Tapahtuman taustalla on hiljattain perustettu Männäisten tori ry, jonka tavoitteena on palauttaa torialue alkuperäiseen tarkoitukseensa.

Toritapahtumia Kalannissa on luvassa näillä näkymin ainakin elokuun joka perjantaille, ja jatkoa seuraa ensi kesänä.

Uuteenkaupunkiin vuonna 1993 liitetyn Kalannin viimeinen kunnanjohtaja Ensio Kiukkonen kertoi tapahtuman avajaisissa, että torialueen on suunnitellut Alvar Aallon arkkitehtitoimistossa työskennellyt italialainen arkkitehti Vezio Nava. Ainakin viime perjantaina tori muistutti italialaista piazzaa, jossa väki viihtyi, aurinko paistoi ja tavarat vaihtoivat omistajaa.

Sekä Uudenkaupungin että Kalannin toreilla on tulevaisuutta, jos niissä otetaan huomioon kaikenikäiset kuntalaiset. Ajat muuttuvat ja sukupolvet vaihtuvat, mutta toreilla on edelleen vahva paikkansa kohtaamis- ja kauppapaikkana.

Kalannin torialueen on suunnitellut italialainen arkkitehti Vezio Nava.