Väkiluvun kasvuvauhti hidastui alkuvuonna

0

Kaupunginhallituksen tuoreimman esityslistan talouskatsaukseen oli koottu tuoretta tilastotietoa Uudenkaupungin kehityksestä. Talousjohtaja Anne Takalan katsaus oli kesätauolta palanneille päättäjille sikäli positiivista luettavaa, että talous on toteutunut alkuvuonna ennakoidusti.

Väkiluvun osalta tilastot olivat taatusti pettymys. Vain 25 asukkaan lisäys puolen vuoden aikana ei vastaa positiivisen rakennemuutoksen nostamia kasvuodotuksia. Naapurikaupungissa Laitilassa puolen vuoden plussaksi kirjattiin 50 asukkaan lisäys, mutta sielläkin kasvu on vähäisempää verrattuna viime vuoden vastaavaan ajankohtaan.

Melkoista liikehdintää loppuvuoteen tarvitaan, jotta Uudessakaupungissa päästään viime vuoden lukuihin. Vuonna 2017 kuuden ensimmäisen kuukauden saldo oli yli 250 asukasta eli huomattavasti enemmän kuin nyt. Uudenkaupungin asukasmäärä oli kesäkuun lopussa 15 777.

Koko Varsinais-Suomen väestö kasvaa yli 2 000 ihmisen vuosivauhdilla, mikä on enemmän kuin kahteenkymmeneen vuoteen.

Syntyvyys on Uudessakaupungissa alentunut jo useana vuonna eikä tämäkään vuosi tuo tähän trendiin muutoksia. Lapsia syntyi täällä ensimmäisen puolen vuoden aikana vain 48 ja kuolleita määrä oli 82. Syntyneiden määrä on viime laskenut tasaisesti: Viime vuonna Uudessakaupungissa syntyi 108, vuonna 2015 135 ja 2016 123 vauvaa.

Tilastojen ehdoton valopilkku on alentunut työttömyys. Työttömyysaste oli kesäkuussa Uudessakaupungissa 6,1 prosenttia.

Kaupungin strategian väkilukutavoitteeksi on kirjattu huikea luku: vuonna 2030 kaupunki on 20 300 ihmisen kotipaikka. Siihen on vielä pitkä matka, niin määrällisesti kuin ajallisestikin.

Vakka-Suomen viime aikojen kehitys on loistava osoitus siitä, että myös pienet kunnat voivat menestyä ja seutukaupungeilla on elinvoimaa. Tulevaisuuden avainkysymys on, miten täällä onnistutaan kahdessa asiassa: työvoiman rekrytoimisessa ja asuntotarjonnassa.

Vain 25 asukkaan lisäys puolen vuoden aikana ei vastaa kasvuodotuksia.