Hyvät yöunet, kävelyretki metsässä, lukemista, lempimusiikin kuuntelua ja kala-ateria.
Jos jokin näistä kuuluu viikonlopun ohjelmaasi, aivosi kiittävät. Harva meistä pitää aivoistaan ainakaan tietoisesti yhtä hyvin huolta kuin monista muista kropan osista. Autoakin huolletaan paremmin kuin aivoja.
Ylikuormitus ja liika stressi tuhoavat aivosoluja. Viime aikoina on kannettu huolta siitä, että sirpaleinen työelämä syö keskittymiskykyä.
Työelämän murroksesta ja arjen hallinnasta puhunut ja kirjoittanut kasvatustieteen professori Juha T. Hakala on todennut, että arjen kiireinen ja kaoottinen elämänrytmi seuraa meitä usein myös vapaa-ajalle.
Aivoissa ei ole leponappulaa, jonka voisimme kytkeä päälle vapaa-ajan tai loman alkaessa.
Syksy on monilla työpaikoilla erityisen kiireistä aikaa: projekteja pukkaa, budjetteja laaditaan ja ensi vuoden suunnitelmia pitäisi pohjustaa.
Perjantaina tuntuu, että työviikko loppuu kesken, ja liian moni asia jäi taas tekemättä. Silloin voi lohduttaa itseään muistuttamalla, että maailmanloppu ei tule, vaikka osa töistä jää odottamaan.
Juha T. Hakala tarjoaa blogissaan mielikuvaharjoittelua töiden priorisointiin: Ajattele, että sinulla on edessäsi 10 litran ämpäri, joka pitää täyttää kivillä. Kun laitat sinne ensin isot kivet (= tärkeät), voit mahduttaa sinne myös pienempiä kiviä, soraa ja lopuksi hiekkaa. Mutta jos lapioit ämpärin ensin puolilleen hiekkaa, et saa sinne enää mahtumaan suuria kiviä.
Aivot tarvitsevat lepoa, liikuntaa ja oikeanlaista ravintoa. Liikunnan merkitys hyvinvoinnille on kiistaton, mutta liika suorittaminen ei.
Maraton voi toimia motivaattorina, mutta aivojen terveyden kannalta on ihan ookoo lähteä myös sienimetsään. Erityisen hyvää liikuntaa aivojen kannalta ovat reipas kävely ja tanssi.
Lukeminen parantaa keskittymiskykyä, yöunta ja muistia. Tutkimusten mukaan kirjojen ja lehtien lukeminen on myös tehokas tapa alentaa stressitasoa.
Ravitsemusterapeutti Katja Mäkelä kävi puhumassa äskettäin Uudessakaupungissa kansalaisopiston kurssilla ravinnon merkityksestä aivojen hyvinvointiin. Hän kehotti pitämään aivoistamme hyvää huolta, sillä niihin ole tarjolla varaosia.
Jos aivot saisivat päättää, viikonlopun ruokalistalle valikoituisi vaikkapa lohikeitto, silakkapihvit sekä juureksia ja marjoja. Jälkiruuaksi tilauksessa olisi mielenrauhaa ja elämästä nautiskelua.
Levon jälkeen aivot ovat valmiita taas töihin, sillä aivot ovat meille jokaiselle ainutlaatuista pääomaa, joka ei käytössä kulu.
Eija Eskola-Buri
päätoimittaja