Muistisairaudet koskettavat satoja uusikaupunkilaisia

0

Uudessakaupungissa on arvioitu olevan 660 muistisairasta vuonna 2025. Tällä hetkellä terveyskeskuksen muistipoliklinikalla on lähes 400 asiakasta. Sairaus koskettaa ja vaikuttaa myös heidän läheistensä arkeen.

Sairaus etenee vaiheittain ja yksilöllisesti. Parantavaa lääkettä ei ole ainakaan toistaiseksi saatavilla, mutta sen etenemistä voidaan hidastaa.

Muistin katkeilemiseen liittyy usein turha häpeää, joka saattaa pitkittää sairauden toteamista. On hyvä tietää, että varhainen diagnoosi parantaa muistisairaan elämän laatua ja toimintakykyä.
Oikea hoito ja kuntoutus antavat mahdollisuuden elää omannäköistä elämää mahdollisimman pitkään. Sairaudessa ei ole mitään hävettävää, eikä sen kanssa pidä jäädä yksin.

Diagnoosi herättää pelkoa ja kysymyksiä, ja on hyvä tietää, että apua ja vertaistukea niin sairauden alkuvaiheessa kuin myöhemminkin on saatavilla. Uudenkaupungin yhteistoiminta-alueella on toiminut muistipoliklinikka jo kymmenen vuoden ajan.

Muistipoliklinikka, muistihoitajat ja vanhustyön muistikoordinaattori tekevät arvokasta ja merkityksellistä työtä. Nopeasti ikääntyvässä kaupungissa kaikkien toimijoiden saumaton yhteistyö on tärkeää. Ikäihmisten toimintakykyä edistävien palveluiden kehittämiseen pitää paneutua ja varautua jatkossakin.

Tällä viikolla vietetään muistiviikkoa. Muistiongelmat ja -sairaudet koskettavat joka kolmatta suomalaista. Vaikka asia on tuttu, muistisairaan kohtaaminen voi tuntua vaikealta.
On vaikea hyväksyä, että läheinen unohtaa arkipäivän asioita ja yhteisiä muistoja eikä sairauden edetessä tunnista enää tuttuja ihmisiä.

Muistiliitto on laatinut vinkkejä muistisairaan kohtaamiseen. Katso silmiin, puhu kuin aikuinen aikuiselle ja arvosta keskustelukumppaniasi sekä kohtaa ihminen ensisijaisesti ihmisenä, eikä muistisairaana ovat päteviä neuvoja jokaiselle.

Diagnoosi herättää pelkoa ja kysymyksiä.