Nukuin yön ulkona

0

Kesäkuussa kirjoitin tällä palstalla yhdestä lomaunelmastani: nukkua yksi kesäyö teltassa. Unelma toteutui, ja innostuin kokemuksesta niin, että vietin teltassa saman tien useammankin yön.
Muistikuvani telttailusta olivat noin 30 vuoden takaa. Oranssi kupoliteltta ja käpyjä selän alla. Ahdas makuupussi, kerrospukeutuminen ja pipo päätä lämmittämässä. Onneksi telttakankaat ovat kehittyneet ja sääolosuhteetkin suosivat viime kesänä teltassa nukkumista.

Helteisen päivän jälkeen uni tuli raikkaassa ulkoilmassa paremmin kuin hiostavissa sisätiloissa.

Sain lainaksi nailonkankaasta tehdyn, ilmavan teltan. Oviaukosta avautuivat upeat näköalat merelle.

Hiljaisuus oli täynnä ääniä: aaltojen loisketta, tuulen suhinaa ja neulasten tipahtelua. Tuli tunne, että tässä ei nyt pelkästään vietetä aikaa luonnossa, vaan muututaan osaksi sitä.
Jotain maagista suomalaisessa luonnossa on. Näin syksyllä taianomaisilta tuntuvat ne hetket, kun valoisat kesäyöt vaihtuvat hämärtyviin syysiltoihin, ja muuttolinnut lentävät siivet suihkien isoissa parvissa kohti etelää.

Varhaisimmat telttamuistoni ovat lapsuuden telttaretkiltä 1960-luvulla vanhempieni kanssa. Viisihenkinen perheemme yöpyi kesällä leirintäalueilla eri puolilla Suomea. Pienessä teltassa oli tiivis ja turvallinen tunnelma.

Saattaa olla, että tänä kesänä iskenyt telttailuviettini on nostalgian kaipuuta. Tai sitten olen imenyt vaikutteita vahvasti pinnalla olevasta retkeily- ja eräbuumista. Kun kerroin tuttavalleni telttailusta, hän kertoi harrastavansa sitä joka vuosi kuukauden ajan lomareissuillaan Euroopassa. Se siitä extremestä.

Viime vuonna Finlandia-palkinnon voittanut kirjailija Juha Hurme on vahva telttailun puolestapuhuja. Hän kertoi vuonna 2012 Ylen haastattelussa pyrkivänsä telttailemaan sata yötä vuodessa. Pystytän teltan vielä vanhainkodin pihallakin ainakin kerran vuodessa, hän intoili.

Suomen Latu järjestää syksyn alussa Nuku yö ulkona -tapahtuman. Tänä vuonna se on tämän viikon lauantaina. Tapahtuma haastaa suomalaisia nukkumaan teltassa, laavulla tai kuusen alla. Paikkana voi olla kansallispuisto, metsä, meren ranta, retkeilypaikka tai kotipiha.

Itselläni teltassa nukkuminen tuskin päättyy tähän kesään. Uusi unelmakin on jo viritetty, missäpä muualla kuin teltassa. Kysyin hiljaisuudessa itseltäni: miltähän tuntuisi viettää syys- tai talviyö laavussa?

Tähtikirkas yö lumen vuoraamassa metsässä? Niin no, voihan sitä noinkin psyykata itsensä kohti kaamosta.

Eija Eskola-Buri
päätoimittaja