Numeroilla on väliä

0

Muistan vieläkin lapsuudenkotini lankapuhelimen numeron. Se oli 373 840. Siitä numerosta vastattiin viimeksi 1980-luvun alussa.

Nykyään en muista ulkoa mitään puhelinnumeroita.

Kun oma puhelinnumeroni muutama vuosi sitten muuttui, uuden opettelussa meni vuosi aikaa. Numerot pyörivät mielessäni epämääräisessä järjestyksessä, enkä saanut niihin mitään otetta ja rytmiä.

Matematiikka ei ollut koulussa suosikkiaineeni. Yhtälöt, derivaatat, neliöjuuret ja desimaalit pelottivat. Kysyin opettajalta, mihin niitä tarvitaan.

Koulun jälkeen elämä on opettanut, että numeroilla, luvuilla ja taloudella on paljonkin merkitystä niin ihmisen, yrityksen, kunnan, valtion kuin maailmankin menoon.

En olisi koulun penkillä uskonut, että isona fanitan taloustieteilijää. Emeritusprofessori Sixten Korkmanilla on paljon muitakin ihailijoita. Äskettäin hän sijoittui kärkeen, kun Ylen A-studio kysyi eri alojen edustajilta merkittävimpiä suomalaisia ajattelijoita.

Korkman kirjoittaa taloudesta kansantajuisesti ja oivaltavasti. Hän on samaan aikaan rationaalinen järjen ääni ja ihmisten sosiaalista omaatuntoa kolkuttava tasa-arvoisen yhteiskunnan puolustaja.

Korkman ei saarnaa. Hän puhuu rauhallisesti, punnitusti ja perustellen. Taloustieteilijänä hän puhuu faktoista, tilastoista ja numeroista, mutta myös ihmisten välisestä luottamuksesta ja hyvinvointivaltion roolista huolehtia heikoimmista ja häviäjistä.

Korkman fundeeraa maailman menoa vähän samaan tapaan kuin kirjailija Konsta Pylkkäsen Havukka-ajon ajattelija ja presidentti Mauno Koivisto. Kirjailija ja toimittaja Elina Hirvonen luonnehti häntä Image-lehden jutussa Tove Janssonin Muumi-kirjojen Nuuskamuikkuseksi.

Kun Korkmanin tuorein kirja oli pettymyksekseni loppuunmyyty, valitsin paikallisesta kirjakaupasta toisenlaisen ajattelijan, runoilija Heli Laaksosen, numerokirjan.

Sanamaija on kertonut olevansa numeroiden kanssa tumpelo, mutta tämä seikka ei estänyt häntä tekemästä niistä kirjaa. Onneksi. Kirjaa ei ole tarkoitettu opetuskäyttöön, mutta saattaa pelastaa lapsia numerokammolta.

Korkamanin kirjaa odotellassani ilahdutan itseäni hänen kolumneillaan. Helsingin Sanomissa 11. syyskuuta julkaistun kolumnin otsikkona oli kysymys: Onko Suomen talous toivoton tapaus?
Korkmanin mukaan yhteiskunnassa, yrityselämässä, työmarkkinoilla ja politiikassa tarvitaan nyt ajelehtijoiden sijaan uudistajia ja innovaatioihin kannustavaa ilmapiiriä.

Uudistu tai surkastu on vaatimus, joka koskee kaikkia toimijoita. Vain näin on toivoa siitä, että suhdanneluonteinen pyrähdys muuntuu kestäväksi kasvuksi. Ettei kävisi niin, että onnellisen kansan Suomi surkastuu ja on pian taas ”toivoton tapaus”.

Tämä pätee ohjenuoraksi myös positiivisen rakennemuutoksen keskellä elävän Vakka-Suomen kuntien päättäjille ja vaikuttajille. On tehtävä valintoja, on uskallettava investoida ja tarpeen vaatiessa myös luopua vanhasta.

Eija Eskola-Buri
päätoimittaja