Ruskaretkelle lähimaastoon

0

Viikko sitten lauantaina Uudessakaupungissa puhalsi Mauri-myrsky, joka sai myrskybongareita Selkämeren rannoille. Tänään viikonloppu sujuu vähemmän tuulisissa merkeissä, ja puitteet vaikkapa syksyiselle ruskaretkelle ovat mainiot.

Lähiseudulta löytyy upeita, lähes Lapin veroisia luontokohteita. Entisellä puolustusvoimien alueella Pyhärannan Reilassa on avattu uusi luontopolku, joka kulkee merenrannalla. Kolmen kilometrin reitillä voi ihailla merta, mäntymetsikköä ja pysähtyä laavulle nauttimaan tulen loimusta.

Kyläyhdistys Reidu on kunnostanut Maaseudun kehittämisyhdistys Ravakan tuella alueelle upean luontopolun oman ja lähikunnan asukkaiden sekä matkailijoiden käyttöön.
Luonnossa liikkuminen lisää mielen ja kehon hyvinvointia ja asiantuntijat ovat esittäneet jopa luontoreseptin käyttöä osaksi terveyssuosituksia.

Luonnonvarakeskuksen tutkimusten mukaan luonnon elvyttävä vaikutus ilmenee jo varsin lyhyen luonnossa oleilun jälkeen. Riittää, kun lähiviheralueita käyttää vuositasolla yli viisi tuntia kuukaudessa tai vastaavasti kaupungin ulkopuolisia luontokohteita kahdesta kolmeen kertaan kuukaudessa.

Terveydelliset vaikutukset ovat sitä parempia, mitä enemmän luonnossa viettää aikaa. Myös onnellisuuden ja tyyneyden tuntemukset ovat tutkimusten mukaan voimakkaampia paljon ulkoilevilla. Eli luontoelämyksissä ei ole yliannostuksen vaaraa.

Monet haluavat yhdistää luontoretkeilyyn myös sosiaalisen kanssakäymisen. Esimerkiksi tänään Vakka-Suomen sydänyhdistys järjestää syyskävelyn Kasarminlahden laavulle. Syysluontoon voi tehdä lähiretkiä vielä iltaisinkin nyt, kun valoa vielä riittää. Hyvässä lykyssä metsästä voi löytää sieniäkin.

Pyhärannan Reilassa on avattu uusi luontopolku meren rannalle.