Seurakuntavaalit – ketä autetaan, mistä luovutaan?

0

Marraskuussa järjestettävissä seurakuntavaaleissa valitaan luottamushenkilöt tulevalle nelivuotiskaudelle. Ehdokasasettelu päättyy maanantaina.

Seurakuntavaalit ovat ainoat valtakunnalliset vaalit, joissa jo 16-vuotiaat saavat äänestää. Ehdokkaaksi voi asettua 18 vuotta täyttänyt konfirmoitu kirkon jäsen.

”Kirkko tarvitsee eri ikäisiä, sitoutuneita päättäjiä, jotka tulevat erilaisista taustoista. Tavoitteena on saada ehdokkaiksi niin uusia ja raikkaita kasvoja kuin kokeneita vaikuttajia ja pitkän linjan luottamushenkilöitä”, linjaa vaalien valtakunnallinen kampanjapäällikkö Hanna Piira.

Uudessakaupungissa seurakunta elää nyt vahvaa murroskautta. Talousluvut kertovat karua faktaa siitä, että valintoja pitää tehdä. Viime vuoden tilinpäätöksessä kattamatonta alijäämää on yli 800 000 euroa. Toiminta- ja taloussuunnitelmaan kirjattu 300 000 euron säästötavoite ei riitä tasapainottamaan taloutta.

Seurakunta on jo tilannut ulkopuoliselta toimijalta analyysin talouden tasapainottamisen vaihtoehdoista ja niiden vaikutuksista. Uuden kirkkovaltuuston ja luottamushenkilöiden on päätettävä siitä, millaista toimintaa, missä ja miten seurakunnassa järjestetään.

Kirkkoherra Esa Mierlahti on sanonut suoraan, että seurakunta ei pysty ylläpitämään kiinteistöjä ja henkilöstöä nykyisen suuruisena, jos jostain ei luovuta (US 18.6.)

Seurakunnan kuuluu pitää huolta kiinteistöistään, kirkoistaan ja toimitiloistaan, mutta ennen kaikkea ihmisistä. Perhe- ja kerhotoiminnassa, nuorisotyössä, ja vanhustyössä tarvitaan tekijöitä ja aikaa kehittämiseen.

Ketä autetaan, riittääkö rakkautta kaikille, tiivistää #minunkirkkoni-kampanjasivusto vaalien teeman. Rahaa on rajallisesti, mutta päättäjien tehtävänä on tehdä valintoja siitä, miten sitä käytetään.

Talousluvut kertovat karua faktaa siitä, että valintoja pitää tehdä.