Uusikaupunki keskeyttää Move!-mittaukset

0

Uudenkaupungin kouluissa ei jatketa valtakunnallisia Move!-mittauksia ennen kuin Espoon kuolemantapaus on selvitetty. Mittaukset on tänä vuonna jo tehty Uudenkaupungin Yhtenäiskoulussa, Hakametsän ja Saarniston kouluissa. Lokalahden, Pyhämaan ja Kalannin kouluissa mittausten teko on ollut kesken.

– Asia on vakava, eikä tässä voi ylireagoida, kommentoi va. sivistyspalvelukeskuksen johtaja Arja Kitola.

Viime viikon torstaina Espoossa kahdeksasluokkalainen oppilas sai Move!-mittauksissa niin sanotun piip-testin aikana sairaskohtauksen ja kuoli myöhemmin sairaalassa.

– Piip-testi on mittauksista rankin, Kitola sanoo.

Piip-testi on viralliselta nimeltään 20 metrin sukkulajuoksu. Siinä mitataan kestävyyttä ja liikkumistaitoja sekä epäsuorasti arvioidaan maksimaalista hapenottokykyä. Kokeessa juostaan 20 metrin matkaa edes takaisin niin, että juoksuvaihti kiihtyy minuutin välein.
Move!-mittausten opettajan käsikirjassa ohjeistetaan opettajaa keskeyttämään suoritus, jos oppilas voi pahoin tai hänellä on selviä vaikeuksia pysyä tahdissa, muutten mittaus loppuu oppilaan itse lopettaessa.

Move!-mittausten teko kuuluu opetussuunnitelmaan. Tulosten avulla seurataan oppilaiden terveyttä ja fyysistä kuntoa.

– Mittaukset eivät ole arvioinnin työkalu, eikä niitä ole kehitetty pedagogisista lähtökohdista vaan terveydenhuollon tarpeisiin, Kitola selittää.

Terveydenhuoltohenkilöstö ei kuitenkaan ole paikalla testiä tehtäessä ja arviointi oppilaan terveydentilasta jää opettajan vastuulle.

– Joidenkin opettajien mielestä kaikki oppilaat eivät osaa itse arvioida omaa jaksamistaan, varsinkin kun kysymyksessä on käytännössä kilpailutilanne, Kitola sanoo.

Mittaukset on tullut toteuttaa elokuusta 2016 alkaen 5. vuosiluokalle sekä tämän vuoden elokuusta alkaen myös 8. vuosiluokalle. Opetushallitus tiedotti maanantaina iltapäivällä arvioivansa Move!-mittauksen sisältöjä ja yhdessä järjestelmän valmistaineiden asiantuntijoiden kanssa ja selvittävänsä, onko mittauksiin liittyvää ohjeistusta syytä täsmentää.