Valtuutetut opintomatkalle Viikaisten kouluun

0

Uudenkaupungin valtuusto päätti keväällä 2017 rakennuttaa Pohitullin mäelle uuden koulukeskuksen alakoululle, yläkoululle ja lukiolle. Uusi rakennus korvaa vuonna 1957 rakennetun ja 1981 laajennetun Viikaisten koulun.

Hankkeen valmistelu etenee, ja projektipäällikkönä siinä toimii uusikaupunkilainen arkkitehti Marko Kivistö.

Harvassa kunnassa on valmistelussa vastaavanlaisia isoja kouluhankkeita. Sisäilmaongelmista kärsiviä kouluja on sitäkin enemmän. Ylen viime viikolla tekemän selvityksen mukaan väistötiloissa on tänä syksynä Suomessa enemmän oppilaita kuin koko Helsingissä peruskoululaisia.

Uudessakaupungissa tavoitteena on terve, turvallinen ja moderni oppimisympäristö lapsille ja nuorille. Suljettujen luokkahuoneiden ja ahtaiden käytävien sijasta tarvitaan avoimia, opiskeluun innostavia tiloja, jotka muuttuvat erilaisiin tarpeisiin koulupäivän aikana ja sen jälkeen kuntalaisten käytössä.

Keskustelu uuden koulun ratkaisuista on vasta alkamassa, kun se palasi yllättäin lähtöruutuun. Demarivaltuutettu Merja Koski teki aloitteen, että kaupunki selvittää vielä Viikaisten koulun tai sen osan säilyttämisen mahdollisuutta. Se etenee kaupungin valmistelussa.

Uudenkaupungin Sanomat kävi kysymässä koulun oppilailta ja opettajilta, mitä he käyttäjinä nykyisestä opinahjostaan ajattelevat. Aihe on edelleen ilmeisen arka, sillä opettajat halusivat kertoa mielipiteensä nimettöminä, vaikka päätös uudisrakennuksesta on jo tehty (sivu 12).

Valtuutetuille voi suositella opintomatkaa Viikaisten kouluun, jossa voi päivittää tietojaan kouluarjesta. Osa valtuutetuista on tutustunut muualla tehtyihin ratkaisuihin, mutta niillekin on edelleen tilausta. Esimerkiksi Turun Hirvensalossa avattiin elokuussa koulu ja monitoimitalo, jossa on panostettu paitsi teknisiin ratkaisuihin, kuten hyvään sisäilmaan ja ilmanvaihtoon, myös innostavaan oppimisympäristöön.

Keskustelu uudesta koulusta palasi lähtöruutuun.