1,2 miljoonaa erilaista elämäntarinaa

0

Eri puolilla Suomea on nyt Vanhusten viikolla kuultu puheita, joissa on vaadittu, toivottu, pyydetty ja muistutettu päättäjiä huolehtimaan ikäihmisten hyvinvoinnista.
Ikäihmiset määritellään valitettavan usein yhtenäiseksi joukoksi. Tämä mielikuva on kaukana todellisuudesta.

Vanhustyön keskusliiton toiminnanjohtaja Anni Lausvaara muistutti aiheellisesti vanhustenpäivän valtakunnallisessa pääjuhlassa, että jokainen ikääntynyt on yksilö: Maassamme on 1,2 miljoonaa ikääntynyttä ihmistä, ja saman verran erilaisia elämäntarinoita.

Juhlapuheiden vaatimukset arvokkaasta vanhuudesta ja räätälöidyistä palveluista ovat asioita, joista kaikkien on helppoa olla samaa mieltä. Jokainen voi allekirjoittaa myös puheet ikäihmisten isosta merkityksestä yhteiskunnan voimavarana, huolehtivana isovanhempina ja järjestöjen dynamoina.

Liukuma juhlapuheista arkeen onkin sitten jo vaativampi juttu. Paljon on tekemisen meininkiä, mutta paljon on vielä tekemättä.

Esimerkiksi asumisessa tarvitaan uusia ratkaisuja. Uudenkaupungin vanhusneuvoston puheenjohtaja Arto Kallinen esitti viime vuonna, että kaupungissa saneerattaisiin vanhoja asuintaloja ikäihmisille sopiviksi.

Vanhusneuvosto on patistellut päättäjiä myös uudisrakentamiseen. Ajatuksena on, että jokainen ikäihminen saisi elää itsensä näköistä elämää, mutta lähellä muita ihmisiä ja palveluja.

Saman asian puolesta on valtakunnallisella tasolla puhunut Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimusprofessori, geriatri Harriet Finne. Päämäärä ei ole asua kotona mahdollisimman pitkään, vaan voida, pärjätä ja viihtyä niin hyvin, että kotona asuminen onnistuu, hän totesi Ylen haastattelussa.

Vanhusneuvoston ideasta Uudessakaupungissa on nytkähtänyt liikkeelle suunnitelma palvelubussin saamiseksi kaupunkiin. Suunnitteluinsinööri Helena Lindström toivoo, että kuntalaiset osallistuisivat nyt aktiivisesti mukaan hankkeen suunnitteluun.

Ikäihmisten asumisessa tarvitaan uusia ratkaisuja.