Ei pelkän osoitteen, vaan koko elämän muutos

0

Yle TV1:llä jatkuu tänä iltana dokumenttisarja neljästä autonrakentajasta, jotka aloittavat työnsä Valmet Automotiven Uudenkaupungin tehtaalla.

Tehtaan sankarit – Onnea etsimässä -dokumentin tekemiseen on painavat perustelut: autotehtaalle palkattiin kahden vuoden aikana liki 4000 uutta työntekijää. Vastaavaa rekrytointia on harvoin toteutettu Suomessa ainakaan 16 000 asukkaan pikkukaupungissa.

Elämänmuutos on työpaikan saaneille autonrakentajille iso haaste: uutta ovat paitsi työ, myös 4000 työntekijän työyhteisö, oma tiimi ja monille lisäksi kotipaikkakunta.

Dokumentin tekijöiden mukaan autotehdas on kuin kansainvälistynyt nyky-Suomi pienoiskoossa. Joukkoon mahtuu miehiä ja naisia, vanhoja ja nuoria, kantasuomalaisia ja maahanmuuttajia.
Tehdas on oma pienoismaailmansa. Vaikka siellä ei olisi itse töissä, lähes jokainen täällä asuva tuntee jonkun, joka on ollut tai on autotehtaalla töissä.

Dokumentin aloitusjakso näytti karulla ja koskettavalla tavalla, että työn perässä muuttaminen ei ole pelkkä osoitteenmuutos. Kotipaikkakunnan vaihtaminen kirpaisee, jos läheiset ihmiset jäävät satojen kilometrien päähän. Katsojan arvostus päähenkilöitä ja satoja heidän työkavereitaan kohtaan ei dokumentista ainakaan vähene.

Moderni ja huippuautomatisoitu tehdas ei ole vain tuotantoyksikkö, vaan ihmisten työpaikka. Toivottavasti mahdollisimman moni Uudessakaupungissa ja Vakka-Suomessa asuva katsoisi dokumentin, sillä se tarjoaa koko seutukuntaa ravistelleeseen ilmiöön yhden tärkeän näkökulman.

Dokumentti jatkuu marraskuulle asti, mutta sen jaksot voi katsoa vaikka heti Yle Areenasta. Sieltä löytyy myös kaksi vanhempaa Uuteenkaupunkiin liittyvää dokumenttia. Vuonna 1970 kuvattu dokumentti kertoo nopean teollistumisen vaikutuksista Uudessakaupungissa ja vuonna 1993 kuvattu dokumentti keskittyy tehtaan ensimmäisiin vuosikymmeniin.

Dokumentti tarjoaa koko seutukuntaa ravistelleeseen ilmiöön yhden tärkeän näkökulman.