Kaupunki aktivoitumassa asuntojen rakentamisessa

0

Uudenkaupungin kaupungin vuokrataloissa asuu koteihinsa tyytyväisiä asukkaita. Tämä käy ilmi kaupungin teettämästä tuoreesta selvityksestä (sivu 6).

Kyselyyn vastasi tosin vain 25 prosenttia asukkaista, joten kokonaiskuvaa asiasta on sen perusteella vaikea saada. Kaupungilla on yhteensä 833 asuntoa kerros- ja rivitaloissa Sorvakon, Pietolan ja Hakametsän alueilla.

Vanhimmat on rakennettu Sorvakkoon 1960-luvulla, ja ne ovat ehtineet jo yli 50 vuoden ikään. Silloin kaupunkia aktivoi rakentamiseen Rikkihappo Oy, nykyinen Yara. 1970-luvun alussa alkoi Hakametsän rakentaminen, kun autotehdas oli tuonut kaupunkiin uutta väkeä.

Nyt kaikenlaisille vuokra-asunnoille on vähintäänkin yhtä kova tarve. Kauppalehti uutisoi tällä viikolla, että Valmet Automotiven kasvutahti oli viime vuonna nopeampi kuin millään suomalaisyrityksellä sotien jälkeen.

Autotehtaalla työskentelee noin 4 500 ihmistä. Kaupungin väkiluku ei ole tästä huolimatta kehittynyt odotetulla tavalla, vaan kääntynyt valitettavasti miinukselle. Elokuun lopussa kaupungissa oli 15 773 asukasta eli 15 vähemmän kuin viime vuoden lopussa.

Suuri osa autotehtaan sankareista kulkee päivittäin työmatkansa tehtaalle Turusta, Raumalta, Porista ja naapurikaupungeista.

Kaupunginjohtaja Atso Vainio totesi elokuussa, että kaupungin täytyy tehdä taustavalmisteluja sen varalle, että asuntorakennushankkeet eivät etene markkinavetoisesti (US 31.8.).

Yksi potentiaalinen alue sijaitsee Santtiossa, josta kaupunki on ostanut seurakunnalta 1600 neliön tontin ja käyttöä vaille jääneen Santtiontuvan. Kaupungin suunnitelmissa on purkaa rakennus ja sen vieressä sijaitseva Merilinnun päiväkoti ja kaavoittaa alue mahdollisesti kahdelle kerrostalolle.

Jos elinkeinoelämän vauhti säilyy yhtä vahvana, ei ole epäilystäkään, et-teikö asunnoille löytyisi ottajia. Asunnot ovat avainasemassa, jos kaupunki aikoo toteuttaa yli 4 000 kasvutavoitteensa vuoteen 2030 mennessä.

Yksi potentiaalinen alue vuokrakerrostaloille sijaitsee Santtiossa.