Kissoista ja rotista

0
Rotille kissan pelko on suurempi kuin todellinen uhka. Kuva: Maija Karala

Maija Karala

Kissoja pidetään usein hyvinä rotanpyytäjinä, mutta uuden tutkimuksen mukaan se saattaa olla pelkkä illuusio. Pitääkö kissa pihassa tosiaan rottakannan kurissa?

Euroopassa ja Afrikassa elävä villikissa, kotikissan kantamuoto, on kokoonsa nähden hurja peto, jonka saaliiksi joutuu villikaneja ja jopa kauriinvasoja. Sille rotta on vain saalis muiden joukossa. Kesyyntyminen on kuitenkin pehmentänyt kissoja.

Kotikissojen – myös villiintyneiden – tavallista saalista ovat hiiret, myyrät ja pikkulinnut, jotka painavat muutamia kymmeniä grammoja. Aikuinen rotta painaa 300–700 grammaa, kymmenisen kertaa enemmän, ja sillä on puolustuksenaan terävät hampaat. Onkin epäilty, kuinka usein rottia tosiasiassa päätyy kissan saaliiksi.

Newyorkilaisella jätteenkäsittelylaitoksella rottatutkimusta tekevä tutkijaryhmä otti asiasta selvää, kun kissat valtasivat heidän tutkimusalueensa. Yhdysvallat on kaukana, mutta sekä rotat että kissat ovat samoja kuin Suomessa, joten niiden elämä ei luultavasti ole kovin erilaista.

Jätteenkäsittelylaitoksen kissojen ja rottien yhteiseloa seurattiin videokameroilla 79 päivän ajan. Joka päivä alueella liikkui vähintään yksi, joskus kolmekin kissaa. Koko aikana henkensä kissojen hampaissa menetti kuitenkin vain kaksi rottaa noin sadan siimahännän koloniasta.

Samassa ajassa kolonian naaraat synnyttivät vähintään kymmeniä poikasia, joten kahden jäsenen menetyksellä ei juuri ollut merkitystä.

Mielenkiintoista oli, että rotat ylireagoivat. Ne kokivat kissat merkittävänä uhkana ja muuttivat käyttäytymistään. Ne viettivät enemmän aikaa piiloissaan, minkä vuoksi laitoksen työntekijät näkivät vähemmän rottia. Niinpä heille syntyi vaikutelma, että rottamäärä vähentyi kissojen tultua.

Piiloissa pysytteleminen toki saattaa hankaloittaa rottien ruoanhankintaa ja siksi hidastaa niiden lisääntymistä, joten tällainen kissojen aiheuttama ”pelon maisema” ei välttämättä ole yhtä tyhjän kanssa.

Kuitenkin tutkimus on yksi lisätodiste siitä, että vapaana liikkuvat kissat ovat vahingollisempia pienille luonnonvaraisille eläimille kuin rotille, joita niiden olisi tarkoitus vähentää.

Kesyyntyminen on pehmentänyt kissoja.

Juttu löytyy kokonaisuudessaan myös 4.10.2018 julkaistusta lehdestä