Lokaläkähdys ja ilmastonmuutos

0

Suomessa rikottiin lokakuun lämpöennätys sunnuntaina. Syysruskan ihaileminen t-paitakeleissä on harvinaista. Moni päätti intiaanikesän innoittamana nauttia sunnuntailounaansa luontoretkellä tai kotipihalla.

Media seurasi lämpötilan kehittymistä päivän aikana kuin jännitysnäytelmää. MTV3:n nettisivuilla sääilmiö nimettiin lokaläkähdykseksi.

Kruunupyyssä Pohjanmaalla mitattu 20,9 asteen lukema jää Ilmatieteen laitoksen mittaushistoriaan. Aikaisempi lokakuun ennätys on vuodelta 1985.

YK:n ilmastopaneeli IPCC julkaisi viime viikolla karun ilmastoraporttinsa. Keskustelu siitä on laajentunut asiantuntijoista ja tutkijoista kansan syviin riveihin.

Ihmiset kantavat huolta ilmaston lämpenemisestä, ja miettivät omia kulutusvalintojaan. Toivottavasti se ei ole ohimenevää.

Enää ei ole varaa jäädä odottelemaan, että muut tekevät jotain, vaan jokaisen on kannetta vastuunsa maapallon tulevaisuudesta.

Suomen ilmastopaneelin jäsen, professori Jyri Seppälä Suomen Ympäristökeskuksesta puhui viime viikolla Uudessakaupungissa Fiksu rakentaminen & Ilmastoseminaari -tapahtumassa. Vakka-Suomen hyvin tunteva Laitilan kesäasukas muistutti, että ilmastonmuutoksen hillitseminen ei ole vain uhka, vaan myös mahdollisuus.

Jyri Seppälä on tutkinut tuotteiden ja palveluiden elinkaaria ja ilmastovaikutuksia. Hänen mukaansa huomattavia päästövähennyksiä voidaan tehdä lyhyessäkin ajassa, jos tahtoa löytyy.

Rakentamisen ja rakennusten energian kulutus aiheuttaa yli kolmanneksen Suomen kasvihuonepäästöistä. Uudessakaupungissa toteutettavassa isossa koulu- ja monitoimitalohankkeessa ympäristöystävällisyys on koko hankkeen lähtökohtana. Toivottavasti siitä pidetään myös kiinni.

Kestävä ratkaisu ei ole välttämättä halvin, mutta pitkällä aikavälillä se on niin talouden kuin ympäristön kannalta järkevin investointi jälkipolville.

Enää ei voi jäädä odottelemaan, että muut tekevät jotain.