Politiikan ilmapiiri kiristyy

0

Koulujen syysloman kynnyksellä Uudessakaupungissa on puheenaiheena tänä vuonna muutakin kuin vapaapäiviin liittyvät suunnitelmat.

Koululaisille ei ole kahtena päivänä tarjolla kouluruokaa, kun Julkisten- ja hyvinvointialojen (JHL) liiton jäsenet aloittivat maanantaina kaksipäiväisen poliittisen lakon. Lakon piirissä ovat myös päiväkodit. Sen tarkoitus on saada hallitus perääntymään lakiesityksestä irtisanomisten helpottamiseksi pienissä yrityksissä.

Asiasta on käyty vilkasta ja kriittistä keskustelua muun muassa Facebookin Puskaradio Uusikaupunki -ryhmässä. Verorahoilla kustannettavan kouluruoan arvostus on lakon ansiosta ja sivutuotteena ainakin noussut kohisten.

Uudessakaupungissa ravintoalan yrittäjät järjestivät koululaisille yrittäjä Mauri Konnun pyynnöstä kouluihin ja päiväkoteihin lämmintä ruokaa. Tämä sai sosiaalisessa mediassa paljon peukutuksia, mutta myös arvostelua.

Ruokatoimitukset eivät ole osaltani kannanotto ketään vastaan. Tämä on itse asiassa haastavin toimeksianto tälle vuodelle ja ammatillisesti mielenkiintoinen suuren ruokailijamäärän sekä aikataulun tiukkuuden ansiosta. En ole minkään puolueen jäsen ja olen tavannut hyväntekijöitä riippumatta puoluekannasta, Pääkkö valaisi taustoja omasta näkökulmastaan ryhmässä.

Suomessa ja erityisesti Varsinais-Suomessa menee nyt taloudellisesti paremmin kuin aikoihin. Työpaikkoja on syntynyt auto- ja laivateollisuuteen sellaisella vauhdilla, että vastaavaa ei ole aikaisemmin koettu. Hyvä tilanne on niin yritysten kuin siellä työtä tekevien ihmisten ansiota.

Politiikan ilmapiiri on valitettavasti kiristynyt riitaisaan tilanteeseen, jossa sopiminen ja yhdessä rakentaminen näyttävät osapuolten välillä päivä päivältä vaikeammilta. Viime viikolla Uudessakaupungissa vieraillut Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto – entinen autonrakentaja – totesi eilen Ylelle, että työmarkkinakiistojen ratkomisesta työtaisteluilla voi tulla arkipäivää.

Kouluruoan arvostus on lakon sivutuotteena noussut kohisten.