Rock on kuollut

0

”Sä veit mun levyt kirpparille.”

Pää kii -yhtyeen Teemu Bergman laulaa bändin uudessa kappaleessa pahimmasta mahdollisesta tilanteesta. Laulun minä-hahmo on juuri eronnut ja joutunut vielä katalan koston uhriksi.
Kertojaa on ”potkittu sinne, minne sattuu”, hänen 25 vuotta keräämänsä kokoelma on myyty pilkkahintaan pois.

Vaikka ”kaikki maailman musiikki” löytyy nykyään digitaalisena, on levyille yhä kysyntää. Eikä kaikkea todellakaan löydä internetin ihmeellisestä maailmasta.

Monet artistit julkaisevat nykypäivänäkin 7-tuumaisia levyjä ja c-kasetteja, joiden kappaleita ei ole saatavilla missään muualla.

Itse jämähdin aikoinaan cd-aikakaudelle, mikä ei tietenkään kuulosta tai näytä yhtä hyvältä kuin komea lp-kokoelma.

Vielä viime vuosikymmenellä ostin paljon levyjä, mutta sen jälkeen olen ostanut vain tietyiltä artisteilta fyysisiä levyjä tukemismielessä. Toki levyt ovat menneet lähes suoraan hyllyyn, kun musiikki kuitenkin on helpommin kuunneltavissa Spotifiysta.

Silti se levy on pakko saada. Ensimmäisellä kuuntelukerralla voi lukea sanat pienestä vihkosesta ja ihailla kansitaidetta. Levyhyllyssä saman artistin levyt pitää olla järjestyksessä, jotta niitä voi myöhemmin tutkia.

Toinen tapa tukea artisteja on tietysti käydä keikoilla. Myös Uudessakaupungissa on viime aikoina ollut ilahduttavan paljon elävää musiikkia tarjolla.

Omat suosikkibändini eivät kuitenkaan saavu helposti pienempiin kuntiin, vaikka joskus takavuosina sellaiset paikat kuin Nivalan Tuiskula tai Köyliön Lallintalo olivat jokaisen bändin keikkakalenterissa. Myös Kalannissa vieraili aikoinaan tukku Suomen kovimpia artisteja.

Tämän kokoisesta kaupungista ei löydy tarpeeksi väkeä jokaiseen tapahtumaan. Sen sai nähdä ainakin viime vuosikymmenen yksi suurimmista rockbändeistä Maj Karma, joka soitti vain muutamalle kymmenelle paikalle vaivautuneelle.

Samaan aikaan kaupungissa oli ainakin kahdessa baarissa elävää musiikkia, joten vähäisen väkimäärän ymmärtää.

Eikä aina keikkapaikan tulevaisuus ole turvattu isommissakaan kaupungeissa. Turkulainen Gong (entinen Klubi) meni jo toistamiseen konkurssiin ja viime viikolla raumalainen Kulttuurikuppila Brummi kertoi lopettavansa ensi keväänä.

Tähän kaikkeen vaikuttaa tietysti myös yleinen musiikkitrendi. Tutkimuksen mukaan alle 20-vuotiaat nuoret määrittävät sen, mikä on suosituinta uutta musiikkia. Heidän kuuntelemansa valmiit soittolistat puolestaan tulevat levy-yhtiöiltä, Spotifylta tai Youtubelta.

Samaan aikaan rockista on tullut ”vanhojen” musiikkia, kuten 9-vuotias kummityttöni minulle kertoi. Silti, vaikka rockin kuolemasta on puhuttu jo vuosikymmeniä, tahdon olla eri mieltä. Rock elää, kenties hiljaa omissa oloissaan, mutta elää kuitenkin.

Risto-Matti Kärki
tuottaja