Suomen Puolustusvoimat 100 vuotta

0

Kuluvana vuonna sotaväki on juhlinut 100 vuottaan. Mitään erityistä päivää ei ole nimetty syntymäpäiväksi, vaan on juhlittu pitkin vuotta.
Olen yrittänyt perehtyä historiaan ja siksipä olenkin sitä mieltä, että sotaväkemme syntymäpäivä olisi pitänyt valita Vanhan Suomen Sotaväen vaiheista. Sieltä olisi voitu ottaa päivämäärä 27.12.1878, jolloin Suomi sai asevelvollisuuslain. Toisena vaihtoehtona olisi voinut olla 1.11.1881, jolloin vuoden 1878 asevelvollisuuslain mukaisesti tarkka-ampumajapataljoonat aloittivat toimintansa.

Toukokuun 16. päivä olisi myös sopinut sotaväkemme syntymäpäiväksi. Kyseisenä päivänä vuonna 1917 antoi Militärkommitén Tukholmassa oman julkilausumansa. Monet tutkijat pitävät tätä asiakirjaa Suomen puolustusvoimien ja myös suojeluskuntien perustamispäivänä. Toukokuun 16. päivä oli talvisotaan saakka puolustusvoimien lippujuhlapäivä.

Touko-kesäkuun vaihteessa julkaistiin vajaat 600 sivua sisältävä kirja ”Suomen Puolustusvoimat 100 vuotta”. Hankin kirjan Helsingistä Senaatintorilta, jossa oli PV 100 vuotta -viikon avajaiset.

Intin juhlakirjan avaavat tasavallan presidentin ja puolustusvoimain komentajan tervehdykset. Lukijalle osassa on kirjaprojektin johtajan Vesa Tynkkysen ja päätoimittajan Mikko Karjalaisen saatesanat.

600 sivuun mahtuu paljon tietoa. Kirjasta löytyvät osat suomalaisen sotataidon kehittämisestä, puolustuksen salaisesta suunnittelusta, kenttäkokeista, materiaalihankinnoista jne. Omat osansa saavat tietenkin sotavuodet, puolustusvoimat ja yhteiskunta sekä kriisinhallinta. Parillakymmenellä sivulla kerrotaan myös puolustusvoimien tulevista vuosikymmenistä.

Juhlakirjassa on runsas kuvitus. Kuvissa on paljon henkilöitä, mutta myös erilaisia tapahtumakuvia. Osa kuvista on mustavalkoisia, mutta mukaan mahtuu myös runsaasti värikuvia. Osa kuvista liittyy puolustusvoimien alkuvuosien historiaan, mutta mukana on myös runsaasti kuvia tästä päivästä. Tekstissä ja kuvissa on mukana myös kybersodankäynti.

Puolustusvoimissa vuosikymmenien palvelusuran tehneelle sotilaalle sotaväen juhlavuosi on tärkeä. Omakohtaisia sotaväkikokemuksiakin löytyy useammalta vuosikymmeneltä. Ollaan oltu mukana monenlaisissa tapahtumissa sekä arjessa että juhlassa.

Lauri Väättänen

Kirjoittaja on yleisesikuntaupseeri, joka on palvellut puolustusvoimissa vuoden 1963 varusmiespalveluksen jälkeen vakinaisessa väessä vuoteen 1993 saakka, jolloin on siirtynyt reserviin.