Taidetta kadulla

0

Tällä viikolla päättyi valtakunnallinen kaupunkitaidefestivaali UPEA. Sen aikana 12 suomalaista kaupunkia sai 20 uutta julkista taideteosta. Näitä muraaleja, eli rakennusten seiniin maalattuja taideteoksia, oli toteuttamassa joukko nimekkäitä taiteilijoita.

Niinpä esimerkiksi Salon poliisilaitoksen päätyseinää koristaa nyt hollantilaisen pop-taiteilijan Leon Keerin leikkisä teos, johon sisältyy myös vahva optinen illuusio. Sekä paikallinen virkavalta että kaupunkilaiset ovat ottaneet teoksen innolla vastaan.

Hyvinkäällä puolestaan 7-kerroksisen kerrostalon seinään on ikuistettu parvi upeita, jättikokoisia perhosia. Ne puolestaan ovat ranskalaistaiteilija Mantran käsialaa, joka haluaa muraaleillaan tuoda luonnon myös kaupunkiin. Teoksesta tulee varmasti suosittu tutustumis- ja kuvauskohde.

Yksi omista suosikeistani löytyy puolestaan Kotkasta. Englantilainen Helen Burr maalasi tylsän varastorakennuksen päätyyn tunnelmallisen muotokuvan, missä vanha ja nuori nainen työskentelevät yhdessä, ehkä pyöräkorjaamossa. Teoksessa on vahva yhteisöllisyyden tunne. Kotkaan valmistui taidefestivaalin aikana myös toinen muraali. Ukrainalaisen taiteilijan Waonen teos edustaa puolestaan surrealismia ja on tekijänsä mukaan kunnianosoitus kirjoille ja lukemiselle. Varmaa on, että Waonen teos tulee herättämään paljon keskustelua entisessä kotikaupungissani.

Joku tykkää ja joku ei. Nämä kaksi uutta muraalia ovat loistava lisä Kotkan kaupungin julkiseen taidetarjontaan. Muraaleja keskustasta löytyy nyt neljä kappaletta ja niiden lisäksi kahden kilometrin mittainen veistospromenadi, jonka varrella on peräti 24 suomalaisilta taiteilijoilta tilattua veistosta.

Kolmatta kertaa järjestetyn kaupunkitaidefestivaalin taustalta löytyy yhdistys Upeart. Yhdistyksen tehtävä on toteuttaa, kehittää ja nostaa esiin korkeatasoista kaupunkitaidetta.

– Painotamme taiteen mahdollisuuksia alueiden, kiinteistöjen ja tilojen muokkaajana ja elävöittäjänä. Mielestämme hyvä taide herättää huomiota, synnyttää keskustelua, ilahduttaa, hämmästyttää ja usein myös kyseenalaistaa vakiintunutta, yhdistyksestä todetaan.

Muraaliteosten maksajina toimivat kaupungit, mahdollisesti myös taloyhtiöt ja yrityssponsorit.

Löytyisiköhän Uudestakaupungista kiinnostusta vastaavaan toimintaan? Se nyt tiedetään, ettei kaupungin kirstusta rahaa löydy, mutta ehkä hyvin suunnitellulle taidehankkeelle voisi löytyä sponsori, vaikka erään tietyn säätiön suunnalta. Ja toivotaan, että ainakin uuden sivistys- ja hyvinvointikeskuksen suunnittelussa otetaan huomioon myös julkinen taide ja sen rajattomat mahdollisuudet.

Maija Ala-Jääski
toimittaja