What´s going on – uusi sivu paikallislehdessä

0

Uudenkaupungin Sanomat tekee tänään eräänlaista historiaa. 128-vuotiaassa lehdessä kääntyy uusi sivu, kun se alkaa julkaista englanninkielistä sisältöä.

Suomenkielisten ei ole syytä pelästyä sillä tuttu ja turvallinen paikallislehti ilmestyy jatkossakin suomen kielellä, mutta noin kerran kuukaudessa Uudenkaupungin Sanomissa alkaa ilmestyä erityisesti uusia ja vieraskielisiä kaupunkilaisia palveleva sivu.

Idean isä on kuusi vuotta sitten Yhdysvalloista Uuteenkaupunkiin muuttanut Granger Simmons. Hän otti yhteyttä lehteen, ja kertoi muuttajien tarpeesta saada tietoa uudesta kotikaupungistaan. Simmons kertoo saavansa vastata usein kysymyksiin, jotka koskevat hyvin arkipäiväisiä asioita, kuten minkälaisessa purkissa kaupassa myydään tavallista maitoa.

Maahanmuuttajien määrä on hiljalleen kasvanut kaupungissa, ja kesällä päivitetyn tilaston mukaan 763 uusikaupunkilaista puhuu äidinkielenään muuta kuin suomea. Englanti on kaupungissa suomen, eestin, venäjän ja ruotsin jälkeen viidenneksi yleisin kieli. Se on myös globaali kieli, jota opetetaan useimmissa maissa.

Suurin osa maahanmuuttajista haluaisi kommunikoida suomalaisten kanssa heidän omalla äidinkielellään. On ymmärrettävää, että uuteen kieleen ja kulttuuriin tutustuminen vie kuitenkin aikaa.
Asukasluotsaus -hanketta vetävä Mirva Salonen on opettanut suomen kieltä vuosia maahanmuuttajille. Hän kertoo, että kielen opettamisen lisäksi hän kokee olleensa opiskelijoille mentori eli ohjaaja, joka auttaa, kuuntelee ja on läsnä muuttajien elämässä (sivu 8.)

What´s going on -sivu palvelee maahanmuuttajia informaation lähteenä, mutta suomen kieltä puhuvatkin voivat hyötyä siitä. Sen avulla voi treenata englannin taitojaan.

Kotouttaminen on kaupungille iso haaste, mutta myös mahdollisuus. Granger Simmonsia motivoi halu auttaa ja tukea muita, ja samanlaista positiivista ja yhteisöllistä asennetta tarvitaan nyt koko kaupungissa.

Kotouttaminen on kaupungille iso haaste.