Ylös, sisälle ja sohvalle

0

Syksy on nyt kääntymässä siihen ankeimpaan vaiheeseensa. Ruskan väriloisto on tiessään ja ympäristön vallitseviksi väreiksi ovat tulleet tummanruskea ja harmaa. Töihin lähtiessä on pimeää ja kun palaa kotiin, ilta alkaa jo hämärtää. Lumi ei vielä tuo valoa ja valkeutta, ja sade ja tuuli estävät nostamasta leukaa rinnasta.

Meillä suomalaisilla tuntuu olevan käsitys, ettei elämästä voi nauttia sisätiloissa. Olemme ulkoilmakansaa. Jos sää on sellainen, ettei ulos ole menemistä, on päivä pilalla. Kun ottaa huomioon, millaisia viime vuosien syksyt ja talvet ovat olleet, olisi asennemuutos paikallaan.

Syyspäivien aktiviteettien ei tarvitse olla lehtien haravoimista ihanan kirpeässä syysilmassa, ruskaretkiä tai pakomatkoja ulkomaille parempien säiden perään. Syksystä – myös tällaisesta pimeästä, harmaasta ja märästä syksystä – voi nauttia sisällä kotona aivan hyvin. Kun ulkona vesi tulee läpi kengistä parinsadan metrin kävelyn jälkeen ja viileä kosteus jäätää sielussa saakka, ei kannata lähteä ylös, ulos ja lenkille, vaan päinvastoin.

Milloin viimeksi sytytit kynttilöitä olohuoneen joka nurkkaan, laitoit villasukat jalkaan ja käperryit viltin alle hyvän kirjan pariin? Etenkin sadepäivänä veden ropina ikkunoita vasten tuo vain lisää tunnelmaa. Jos olet niin onnekas, että sinulla on takka tai kakluuni, niin tulen rätinää parempaa taustamusiikkia on vaikea keksiä. Vielä kuppi kahvia tai teetä ja täydellinen päivä on valmis.

Kaipaatko yhteistä tekemistä perheen tai ystävien kanssa, mutta ulos lähteminen kävelylle tai retkelle ei houkuttele? Lautapelien pelaaminen tai palapelin kokoaminen porukalla on hauskaa ja rentouttavaa. Elokuvaillan tai vaikka levyraadin järjestäminen kotioloissa onnistuu myös ilman suurempia ponnistuksia. Kaamosmasennuksen koputellessa ei kannatakaan yrittää liikaa tai ottaa ylimääräistä stressiä.

Käsityöihmiselle pimeä syksy vasta ihanaa aikaa onkin: neuleet pääsevät suoraan käyttöön, ja sukkapari poikineen putoaa puikoilta vaikka äänikirjaa kuunnellessa kuin itsestään. Jotta harmaus ei saa yliotetta, voi keittiön pöydälle virkata kirkkaanvärisen pöytäliinan.

Ja se kaikista paras: sauna. ”Tulkoon hallat ja harmit ja muut – sauna, tuo korpunut ja musta, jossa on avarat lautehet, se se immeisen täällä murheen laaksossa äksiisissä pitää”, kirjoitti Ilmari Kianto – mitäpä siihen lisäämään.

Koko viime kesän aurinko porotti suorastaan syyllistäen ja vaatien ulos nauttimaan hellekelistä. Nyt voi siis erittäin hyvällä omatunnolla vetää verhot kiinni ja linnoittautua kodin lämpöön. Ulkoilmaihmiseksi voi muuttua taas, kun ulkoilma on yhteistyökykyisempi.

Iidaliisa Pardalin
toimittaja