Äänestysaktiivisuus yli valtakunnan keskiarvon

0

Vakka-Suomessa äänestysaktiivisuus nousi seurakuntavaaleissa yli valtakunnallisen 14,3 prosentin keskiarvon. Tulokset ovat tosin vielä lopullista vahvistamista vaille, mutta suuria muutoksia prosentteihin tuskin on tulossa.

Viime vaaleissa neljä vuotta sitten valtakunnan korkein äänestysprosentti oli 43,8 ja se kirjattiin Taivassalossa. Siellä seurakuntaelämää on leimannut vuosikausien keskustelu uudesta seurakuntakeskuksesta. Nyt äänestysprosentiksi kirjattiin siellä 26.

Näissä vaaleissa Kustavi poikkesi valtakunnallisesta valtavirrasta, kun äänestysvilkkaus oli vuoden 2014 vaaleja vilkkaampaa. Siellä kirjattiin tällä kertaa Vakka-Suomen kärkiluku, kun äänestysprosentti nousi 32:sta liki 34 prosenttiin.

Uudessakaupungissa äänestysvilkkaus painui nyt alle 20 prosentin, mutta on edelleen reippaasti yli valtakunnallisen keskiarvon. Myös Laitilassa uurnilla käytiin viime vaaleja laiskemmin, mutta sielläkin ylitettiin maan keskiarvo.

Valtuutettujen keski-ikä on Uudessakaupungissa 57, naisia on hieman miehiä enemmän.

Seurakuntavaaleissa äänioikeutettuja ovat muista valtakunnallisista vaaleista poiketen 16–17-vuotiaat. He käyttävät äänioikeuttaan vaihtelevasti.

Uudessakaupungissa vain 27 tämän ikäluokan edustajaa kävi kirjoittamassa oman ehdokkaansa numeron. Laitilassa 16–17-vuotiaiden äänestysprosentti nousi peräti 30 prosenttiin.

Alle 18-vuotiaita äänioikeutettuja oli Uudessakaupungissa 249. Vaikka rippikoulussa käy edelleen suuri osa 15-vuotiaista, vaaleissa vaikuttaminen ei nuoria näytä täällä erityisesti kiinnostavan.

Ensi vuoden alussa aloittavalla uudella valtuustolla riittää työsarkaa talouden tasapainottamisessa. Päättäjillä on käytössään tuore, ulkopuolisella teetetty analyysi talouden tilasta. Se on jokseenkin karua luettavaa, sillä seurakunnalle on kertynyt runsaasti alijäämää ja edessä on kulujen karsimista.

Uudella valtuustolla riittää työsarkaa talouden tasapainottamisessa.