Järkyttävä esimerkki

0

Tansanian lipun alla kulkeva moottorialus Alta sai konevian viime syyskuun 19. päivänä sen ollessa matkalla Pireuksesta Haitiin. Alta, dwt 1640, pituus 77 m, oli rakennettu vuonna 1976. Aluksen luokitustodistus oli vanhentunut marraskuussa 2013, jonka jälkeen alus oli kulkenut pitkin ja poikin valtameriä ilman luokitustodistusta, siis lähes viisi vuotta.

Altan miehistö ei kyennyt itse korjaamaa konevikaa, vaan laiva jäi ajelehtimaan sen ollessa 1380 mailin päässä Bermudasta. Varustamo pyysi Altalle hinausapua Venezuelasta, Guyanasta ja Bahamasta, mutta neuvottelut epäonnistuivat, ilmeisesti maksuvaikeuksien takia. Tämän jälkeen Altan päällikkö ilmoitti, että miehistöllä oli ruokaa jäljellä enää kahdeksi päiväksi.

2.10. US Rannikkovartioston lentokone Herkules pudotti miehistölle hätäapuna viikon annoksen ruokaa. 8.10. US Rannikkovartioston risteilijä Confidence saapui tapahtumapaikalle tarkkailemaan tilannetta ja antaakseen tarvittaessa Altalle apua.

Koska varustamo ei vieläkään pystynyt järjestämään Altalle hinausta, Confidence otti laivan hinaukseen 14.10. ja vei sen Puerto Ricoon, perillä 19.10. Confidencen päällikön mukaan aikaa ei ollut enää yhtään hukattavissa, jotta Alta saatiin lähestyvän hurrikaani Leshen reitiltä turvasatamaan.

Alta oli saanut samankaltaisen konevian 13.11.2017 Välimerellä, jolloin se hinattiin Kreikan Kalamatan satamaan korjattavaksi. Altan seikkailut osoittavat, että mukavuuslippuvarustamo ei välittänyt Paris MOU -turvallisuussopimuksessa mainituista säännöllisistä luokitustarkastuksista ja että sopimuksen viranomaisvalvonta on perin puutteellista. Tämä on etenkin merimiesten turvallisuuden kannalta törkeän välinpitämätöntä toimintaa.

Altan varustamo lienee rikkonut sopimusta jopa tahallaan, koska Altan kuntoisen laivan telakointi ja korjaaminen luokituksen edellyttämään kuntoon olisi tullut sille kalliiksi. Romukuntoisella laivalla ei ollut juuri mitään kauppa-arvoakaan.

Mikäli viranomaiset pidättäisivät laivan, tulee varustamolle halvemmaksi hylätä laiva konkurssissa kuin korjauttaa se. Jopa hinaus romutusrannikolle tulisi kalliimmaksi kuin romutuspalkkio. Tansania on Paris MOU:n mustalla listalla olevista 73:sta mukavuuslippumaista sijalla 70.

Merenkulun turvallisuusjärjestö IMO:n tulisi tarttua tiukemmin vastaaviin rikkomuksiin ja pyrkiä edistämään Paris MOU:n sopimuksen viranomaisvalvontaa.

Jaakko Varimaa
merikapteeni