Kirjakauppa ja kirjasto

0

Kaikki suomalaiset tutustuvat kirjoihin jo ensimmäisinä elinvuosinaan. Aivan ensimmäinen kosketus kirjamaailmaan tulee, kun lapselle luetaan kirjaa. Seuraavassa vaiheessa Maija ja Matti saavat oman kirjansa, joka on joko ostettu kirjakaupasta tai lainattu kirjastosta.

Lukemisoppiminen tulee viimeistään koulussa, mutta monet lapset osaavat lukea jo ennen koulun aloittamistakin. Kirja ja kirjakauppa sekä kirjasto ovat meille kaikille hyvin merkittäviä. Näin on ollut ja uskon asioiden olevan jatkossakin tällä tavalla. Internet ja some-maailma tuovat kyllä haasteita.

En löydä muistikuvistani ensimmäistä käyntiäni kirjakaupassa tai kirjastossa. Kirjakaupassa olen todennäköisesti käynyt jo ennen koulun aloittamista. Kirjastovierailut alkoivat koulupoikana. Lokalahdella syntyneelle ja Uudessakaupungissa koulua käyneelle riitti tarjontaa ihan hyvin.

Aikuisiässä olen hyödyntänyt Helsingin kirjakauppa- ja kirjastopalveluja, mutta en ole unohtanut Uuttakaupunkia-kaan. Vapaa-ajan asukkaalle Alisenkadun Kirja-Vakka ja Uudenkaupungin kirjasto ovat erittäin hyviä palvelupisteitä.

Monesta vakkasuomalaisesta kunnasta ovat kirjakaupat joutuneet lopettamaan toimintansa, mutta toisaalta alueen kirjastojen palvelut ovat kehittyneet. Vaski-kirjastolla on hyvinkin kattava palveluverkosto. Kokemuksesta tiedän myös sen, että palvelut toimivat. Viime vuosina olen käyttänyt useamman kirjaston palveluja ja sitten hyödyntänyt sen, että palautukset voi tehdä toiseenkin Vaski-kirjastoon.

Olen ostanut joitakin kirjoja myös nettikirjakaupoista. Ainakin minun kokemukseni näistä kaupoista ovat myönteisiä. Kirjoista saa netissä paljonkin tietoa, mutta kirjaan ei voi netissä tutustua samaan tapaan kuin kirjakaupassa. Olen saanut jokaisen netistä tilaamani kirjan ja toimitusnopeudestakaan ei voi valittaa.

Kotimaan kirjakauppojen lisäksi olen hyödyntänyt myös Tallinnan kirjakauppojen palveluja. Kun aloitin työskentelyn Tallinnassa 1990-luvun alkupuolella vierailin useinkin Rahva Raamat -kirjakaupassa. Etsin ikonimaalausta harrastavalle vaimolleni ikoni-kirjoja. Tuohon aikaan oli tarjolla venäläisiä kirjoja, joissa oli erittäin korkeatasoinen kuvitus ja hinnat todellakin edulliset. Kirjaostoja tehtiin ihan vaan kuvien takia. Tekstit olivat yleensä pelkkää venäjää.

Perinne jatkuu vieläkin ja Tallinnan-vierailuun kuuluu perinteinen käynti sikäläisessä kirjakaupassa. Nyt ovat hinnat suomalaisella tasolla, mutta vieläkin voi löytää jotain sellaista mitä ei Suomesta löydy.

Suomi ja suomalaiset tarvitsevat jatkossakin suomalaista kirjakauppaa ja suomalaista kirjastoa. Tavataan kirjakaupassa ja kirjastossa!

Lauri Väättänen
kirjoittaja on uusikaupunkilainen vapaa-ajan asukas Helsingistä