Osa kasveista luulee lämmintä syksyä kevääksi

0
Salmen pelloilla pajunkissat ovat innostuneet uudesta kasvukaudesta. Kuva: Katja Kaartinen

Katja Kaartinen

Marraskuun puoliväli. Päivä lyhenee 40–45 minuutin viikkotahtia. Lämpömittari näyttää liki kymmentä astetta. Pajunkissat pilkistelevät oksilla. Pellonreunassa puuvanhus puskee silmuja. Pihan kesäkukat ovat innostuneet kukkimaan.

Ovatko kasvit menneet sekaisin ja ennakoivatko ne uutta kevättä? Sää vaikuttaa vuodenaikaan nähden varsin kummalliselta ja se on sekoittanut kasvit. Mistä oikein on kysymys?

– Tällainen keli on vähän kuin kevät kasveille. Jotkut varhaiskevään kasvit reagoivat lämpimään säähän ja kosteuteen ja ovat nyt heränneet talviuniltaan, Uudenkaupungin kaupunginpuutarhuri Saija Peltola kertoo.

Lue lisää 15.11.2018 lehdestä