Papukaijahuijaus

0
Kauluskaijoja koristeomenapuussa. Tämä kuva on otettu Lontoossa, mutta tulevaisuudessa koukkunokat voivat levitä Suomeenkin. Kuva: Maija Karala

Maija Karala

Sunnuntaina lemmikkilintuharrastajien sosiaalisen median piireissä kohahti. Syynä oli valokuva, joka saatetekstin mukaan oli otettu samana päivänä Lounais-Suomessa. Kuvassa tepasteli pulujen joukossa kolme vihreää lintua, jotka nopeasti tunnistettiin munkkiarateiksi, pieniksi eteläamerikkalaisiksi papukaijoiksi.

Kohu laantui yhtä nopeasti kun syntyikin. Muutaman tunnin kuluttua kävi ilmi, että kyseessä oli jonkun käsitys hyvästä pilasta. Kuva oli otettu Espanjassa, missä munkkiaratti on yleinen vieraslaji.

Sitä ennen moni kuitenkin nieli tarinan purematta. Menin itsekin lankaan, sillä papukaijojen tapaaminen Suomen syksyssä ei suinkaan ole mahdottomuus. Samana päivänä saatiin oikeastikin kiinni Klaukkalassa viikkokausia lennellyt vaalearosella.

Karanneita lemmikkipapukaijoja on selvinnyt Etelä-Suomessa jopa kylmimpien talvikuukausien yli. Kaikki papukaijat eivät suinkaan ole trooppisten sademetsien asukkaita. Eteläisen pallonpuoliskon lauhkeissa ilmastoissa ja korkealla vuoristoissa elävät lajit lentelevät tuon tuostakin lumisateessa ja pakkasessa. Niin kauan kuin ruokaa riittää, ne pärjäävät Suomenkin säissä.

Papukaijahuijauksen linnut olisivat voineet olla myös luonnonvaraisia. Euroopassa on pesivä kanta noin 12 eri papukaijalajista. Ne ovat peräisin vuosikymmenten mittaan karanneista lemmikki- ja eläintarhalinnuista.

Yleisimpiä ja parhaiten kylmää kestäviä ovat juuri munkkiaratit ja kauluskaijat, jotka molemmat ovat pieniä ja vihreitä. Viime vuosina niiden kannat ovat kasvaneet kovaa vauhtia.

Eurooppalaisten villipapukaijojen levinneisyyden pohjoisraja kulkee varsin lähellä Itämerta Hollannissa ja Saksassa. Ne eivät ole niin kaukana, etteikö lämmin kesä olisi teoriassa voinut tuoda harhailijoita meillekin. Onhan moni keskieuroppalainen lintu- ja hyönteislaji viime vuosina kotiutunut Suomeen.

Tällä kertaa munkkiaratit osoittautuivat vääräksi hälytykseksi, mutta kun eteläisen Suomen ilmasto ja lajisto keskieurooppalaistuvat, lienee papukaijojenkin saapuminen vain ajan kysymys. Talviruokinnalla ne voivat olla ilo silmälle, mutta näiden vieraslajien luonnolle ja maataloudelle aiheuttamia haittoja vasta selvitetään.

Karanneita lemmikki-papukaijoja on selvinnyt Etelä-Suomessa jopa kylmimpien talvikuukausien yli.

Juttu löytyy kokonaisuudessaan myös 1.11.2018 julkaistusta lehdestä