Rauhanpuisto valaistui asukkaiden ja matkailijoiden iloksi

0

Tälle viikolle on luvattu poikkeuksellisen lämmintä säätä, mutta aurinko pilkahtelee vain satunnaisesti. Fakta on, että päivään mahtuu entistä vähemmän valoisaa aikaa.

Uudessakaupungissa kaupunkilaiset saivat viime viikonloppuna loistavan joululahjan jo ennakkoon. Viime elokuussa Demokatu-hankkeen yhteydessä tehty kokeilu Rauhanpuiston valaisemisesta sai niin positiivista palautetta, että kaupunki päätti hankkia valopallot omakseen.

Tämä on investointi kaupunkilaisten hyvinvointiin ja viihtyvyyteen. Jouluvalot luovat tunnelmaa loppuvuoteen, mutta juuri tämä aika tässä ja nyt kaipaa erityisesti valoa.

Kaupunki harkitsi 400-vuotisjuhlavuonna valotaideteoksen hankkimista, mutta puiston tunnelmallisista valopalloista on taatusti vähintäänkin yhtä paljon iloa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan Suomessa yli 30-vuotiaista 85 sadasta kokee, että vuodenaikojen vaihtumisella on vaikutusta heidän käyttäytymiseensä ja mielialaansa. Noin puolet heistä kokee kaamosoireita, jotka ilmenevät muun muassa mielialan ja toimintatarmon muutoksina.

Pimeän vuodenajan oireita voi helpottaa erilaisilla kirkasvalolampuilla, ja tunnelmaa luovilla kaamosvaloilla. Moni onkin jo kaivanut koristevalosarjat esille.

Lääkärit tarjoavat täsmälääkkeeksi kaamosväsymykseen liikuntaa. Se ei aina ole helppoa, jos ulkona tuntee kävelevänsä pimeässä säkissä.

Uudenkaupungin keskustassa pimeyttä ei voi enää käyttää tekosyynä jättää lenkki väliin. Kaksi vuotta sitten katuvalot muutettiin entistä kirkkaammiksi ja ympäristöystävällisemmiksi led-valoiksi, myös Kaupunginlahti sai uuden valaistuksen ja viime vuonna uudistettiin jouluvalot.

Kaupunkikävelyn kruunaavat nyt Rauhanpuiston upeat valopallot, jotka saavat niin asukkaat kuin matkailijatkin hyvälle tuulelle.

Kaupunkilaiset saivat viime viikonloppuna loistavan joululahjan ennakkoon.