Tee itsesi näkyväksi

0

Tähän vuodenaikaan jalankulkijoita ja pyöräilijöitä ei voi liikaa muistuttaa huolehtimaan omasta näkymisestään. Heijastin on nykyään onneksi vakiovaruste monissa ulkoiluvaatteissa. Silti tähän vuodenaikaan on liikkeellä ihmisiä, jotka maastoutuvat pimeyteen, ja asettuvat alttiiksi hengenvaarallisille tilanteille. Sama pätee pyöräilijöihin.

Viime lauantaina lehtemme tekstiviesti-palstalla julkaistu kirjoitus osui asian ytimeen: Herätys pyöräilijät, jotka ilman valoja ajelette! Ymmärrättekö miten vaarannatte autoilijoiden ja valoja käyttävien pyöräilijöiden turvallisuuden, kirjoittaja muistutti aiheellisesti ja toivoi virkavallalta enemmän panostuksia valvontaan.

Heijastin ja polkupyörän valot ovat pieniä, mutta sitäkin tärkeämpiä investointeja omaan ja yleiseen liikenneturvallisuuteen.

Laitilassa toimivassa Coreplastissa valmistettuja heijastimia kansainvälisillä markkinoilla edustava Safety Reflector Finland kampanjoi viime syksynä heijastimia erityisesti nuorille räppäri Messy Miccin suulla.

Räppäri lauloi silkkaa faktaa: parin euron sijoitus voi pelastaa hengen. Heijastimen hyödyistä on paljon tutkittua tietoa. Autoilija havaitsee heijastimen kanssa liikkuvan jopa kolme kertaa kauempaa kuin ilman heijastinta kulkevan.

Jalankulkijoiden liikennekuolemista lähes puolet tapahtuu loka-tammikuussa pimeään aikaan. Useissa niissä onnettomuus olisi voitu välttää heijastimien avulla.

Näkyvyys on tärkeää myös valaistuilla taajama-alueilla. Esimerkiksi suojateillä tapahtuneet henkilövahingot ovat yleisiä tähän vuodenaikaan.

Uudessakaupungissa jalankulkijoiden ja pyöräilijöiden liikenneturvallisuus paranee myös kaupungin toimilla, kun uusien kevyen liikenteen väylien rakentaminen Santtion palvelukorttelin alueelle on alkanut.

Räppäri lauloi silkkaa faktaa.