Uusi kevät

0
Syksy on ollut niin leuto, että mustikat ovat puhjenneet uudelleen lehteen. Kuva: Maija Karala

Maija Karala

Viime viikkoina moni metsässä kulkija on ihmetellyt mustikoita. Varvikot ovat tähän aikaan vuodesta tavallisesti tummanvihreitä ja lehdettömiä, mutta nyt niissä voi paikoin nähdä hennon vaaleanvihreitä lehtiä. Ei kai niitä aiemmin syksyllä ollut?

Ei ollutkaan. Osa mustikkakasvustoista näyttää seonneen vuodenajoissa, kiitos pitkän ja lämpimän syksyn. Ne ovat kasvattaneet uusia lehtiä, jotka ovat kuitenkin jääneet tavallista vaaleammiksi valonpuutteessa. Onpa joku onnistunut löytämään jopa marraskuisia mustikankukkia!

Pienellä etsinnällä luonnosta löytyy muitakin väärää vuodenaikaa eläviä kasveja. Ojanpenkoilla kukkivat vielä voikukat ja pelto-orvokit. Lokakuussa ihmettelin kävelytien varrella kukkinutta pajua, ja parvekkeelta sisään tuomani tomaatti näkyikin paleltumisen sijaan puskevan uusia nuppuja.

Lämpimistä syksyistä seonneiden kasvien ihmettely on viime aikoina ollut niin yleistä, että sen voisi jo sanoa olevan uusi normaali. Ilmastonmuutos lämmittää Suomessa erityisesti syksyjä, ja se kyllä näkyy.

Ensi vuoden mustikkasadosta tai luonnonkukkien kuolemisesta ei kuitenkaan tarvitse olla huolissaan. Useimmat Suomen kasvit ovat sopeutuneet vaihteleviin vuosiin ja sietävät kyllä melkoisia kummallisuuksia.

Nyt kukkimaan puhjenneet mustikat jäänevät kyllä ensi vuonna marjattomiksi, mutta ne ovat onneksi harvinaisia. Suurin osa mustikkakasvustoista näyttää olevan levossa kuten asiaan kuuluu.

Uusia lehtiä kasvattaneet menettävät kyllä lehtiin tuhlaamansa voimavarat. Lehdet eivät pääse yhteyttämään tehokkaasti lyhyiden päivien vuoksi, kuten niiden kalpeasta väristä näkee. Kokonaan ne kuolevat, kunhan pakkaset aikanaan nipistävät ne pois. Mustikkakasvuston kannalta se on kuitenkin vain pieni takaisku.

Leuto, pimeä syksy on aavistus siitä, millainen pohjoinen on ollut nykyistä lämpimämpinä ilmastovaiheina. Esimerkiksi dinosaurusten ajan lopulla Napapiirin pohjoispuolellakaan ei ollut kovia pakkasia, vaan lämpötila oli nollan tienoilla koko talven, arvioivat erilaiset muinaisilmastotutkimukset. Revontulien sijaan taivaalla saatiin kuitenkin katsella pysyvää pilvipeitettä.

Kaamos ilman lunta, kuuta tai tähtiä. Kasvit ja eläimet ihmettelemässä, mitä tehdä lämpimässä ilman valoa. Kuulostaa ikävän tutulta!

Juttu löytyy kokonaisuudessaan myös 22.11.2018 julkaistusta lehdestä