Eläköön kirjat ja 130-vuotias kirjakauppa

0

Tällä viikolla julkistettu kaunokirjallisuuden Finlandia-palkinto meni tänä vuonna kirjailija Olli Jaloselle, jonka kirja Taivaanpallo nostaa esille tärkeän aiheen, lukutaidon. Jalosen mukaan lukutaitoa pidetään Suomessa yhtä itsestään selvänä kuin hanavettä, mutta näin se ei ole kaikkialla maailmassa. Myös Suomessa on syytä jonkinlaiseen huoleen.

Pisa-tulosten mukaan Suomessa on tuhansia heikosti lukevia nuoria. Tutkija Inga Arffmanin mukaan heidän lukutaitonsa on peruskoulun päättyessä jopa niin heikko, että se rajoittaa jokapäiväistä elämää ja saattaa nostaa tien pystyyn jatko-opintoihin ja työelämään.

Lukeminen ei ole vain lukemista, se on ymmärtämistä, Olli Jalonen muistuttaa.

Uudessakaupungissa lapsuutensa ja nuoruutensa viettänyt kirjailija Heli Laaksonen julkistaa ensi viikolla Kodiksamia–kirjallisuuspalkinnon voittajan. Ehdolla on tietokirjoja, dokumenttiteos, runoantologia, lastenkirja ja sukupolviromaani. Suomalaisten teosten lisäksi listalla on virolainen, latvialainen ja saksalainen alkuteos.

Laaksosen perustama Kodiksamia-palkinto tuo esille vähemmän tunnettuja kirjoja, jotka ansaitsevat tulla huomatuksi ja luetuiksi.

Sosiaalinen media ja moni muu asia kilpailee nykyään ihmisten ajasta. Älypuhelimen sijasta voi vaihteeksi tarttua kirjaan. Jos painettu kirja ei miellytä, vaihtoehtona ovat sähköiset kirjat tai äänikirjat.

Uudessakaupungissa toimiva Kirja-Vakka täytti tänä syksynä 130 vuotta. Se on yksi Suomen vanhimmista kirjakaupoista. Kirjojen osuus yrityksen myynnistä on edelleen lähes 45 prosenttia. (US 10.11.).

Kirjakauppa samoin kuin lukutaito tai laadukkaat kirjastopalvelut eivät ole itsestään selviä asioita. Tuleva joulukausi on kirjojen kulta-aikaa, toivottavasti se on sitä myös paikalliselle kirjakaupalle ja kirjastolle.

Lukutaito, kirjakauppa tai laadukkaat kirjastopalvelut eivät ole itsestään selviä.