Ilmastonmuutos vaatii tekoja jokaiselta

1

Joskus 25 vuotta sitten, pitkätukkaisena puolipunkkarina päätin, että alan suojella luontoa ja eläimiä ryhtymällä kasvissyöjäksi. Aloitin kasvissyönnin aikana, jolloin kaupan ainoa kasviseines oli kasvispizza ja Hesen kasvishampurilainen oli yhtä kuin hampurilainen ilman pihviä.

Äidin myötämielisellä avustuksella homma onnistui mainiosti parin vuoden ajan. Sitten tuli muutto omaan kämppään, vieraaseen kaupunkiin ja toimeen piti tulla omilla rahoilla. Annoin helposti periksi ja liityin takaisin sekasyöjien joukkoon.

Nyt 25 vuotta myöhemmin ilmastonmuutos on tosiasia, jonka hillitsemiseksi jokaisen tulisi tehdä oma osansa. Näinpä pidin lyhyen palaverin vaimoni kanssa ja päätimme, että perheessämme jatkossa torstai on kasvisruokapäivä.

Tämä pieni päätös ei muuta elämäämme mitenkään. Lihapullien sijaan tarjoamme torstaisin kasvispyöryköitä ja syömme pinaattilettuja, kesäkeittoa ja kasvislasagnea. Lapsemme tuskin edes huomaavat mitään erikoista, sillä edellä mainittuja herkkuja on syöty meillä tähänkin asti, joskaan ei riittävän usein.

Sitä paitsi, nykyään moinen kasvispäivä tai vaikkapa kokonaan kasvisruokavalioon siirtyminen on äärimmäisen helppoa, kun valikoimaa on kaupan hyllyt täynnä. Ajan myötä uskon, ettemme edes tarvitse mitään kasvisruokapäivää vaan opimme sekä tekemään että syömään kasvisruokaa huomattavasti nykyistä enemmän.

Mitä minä muka voin tehdä, kuulen usein kysyttävän. Keinoja on monia. Toiset lähtevät radikaalille linjalle ja lopettavat lihansyönnin, matkustamisen ja yksityisautoilun kokonaan, kun toiset taas pyrkivät vähentämään tai järkeistämään tottumuksiaan. Pääasia on, että jokainen tekee edes jotain.

Se jotain voi olla niinkin pientä kuin tulevien joululahjojen hankkiminen omasta kotikaupungista, jolloin turha shoppailumatka Turkuun jää tekemättä. Sille ei nimittäin ole edes tarvetta, sillä pienten kaupunkien, kuten Uudenkaupungin liikkeistä löytyy kaikki mitä ihminen tarvitsee ja jos ei löydy, niin sellainen varmasti hankitaan ilman, että sinun on matkustettava sen perässä.

Pienillä teoilla on merkitystä, jos tekijöitä on riittävästi. Ilmastonmuutos vaatii toimia ja ne toimet on tehtävä nyt. En usko, että kenenkään tarvitsee lopettaa kokonaan lentämistä, lihansyöntiä tai ostosreissujen tekemistä, mutta sillä on suuria vaikutuksia, jos kukin kohtuullistaisi omaa kulutustaan.

Turmiollisinta on ajatella, että ”valinnoillani ei ole merkitystä”, sillä juuri näillä valinnoilla olemme aiheuttaneet koko ilmaston lämpenemisen. Nyt on aika tehdä uusia, fiksumpia valintoja. Tämä on ainoa tapa jättää tuleville sukupolville elinkelpoinen ympäristö.

Pete Poskiparta
kirjoittaja on ulkouusikaupunkilainen viihdetaiteilija ja mentalisti

1 KOMMENTTI

  1. Euroopan CO-päästöt 11 % koko maailman päästöistä. Saksan 1,9 %. Kiinassa rakenteilla 368 uutta hiilivoimalaa, suunnitteilla 802 lisää.

    Ei Suomessa tehdyt valinnat heiluta kokonaisuutta mihinkään suuntaan. Valitettavsti asia on näin. Mutta jos kirjoittaja saa hyvän mielen valinnoillaan, niin ei se ole keneltäkään pois.

Kommenttien lisääminen on estetty.