Joululahja luonnolle

0
Valkeaa joulua! Talvilinnut kiittävät, jos joululahjaksi on tarjolla rasvaista evästä. Kuva: Maija Karala

Maija Karala

Tänä vuonna koko Suomi näyttää saavan kovin harvinaiseksi käyneen lahjan luonnolta: valkoisen joulun. Jos sääennuste pitää kutinsa, viikonloppu vietetään jopa täällä rannikolla pakkasen puolella ja kevyessä lumisateessa. Kaikki ulos ja nauttimaan keleistä!

Luontoihmiselle kulunut syksy on – jälleen – ollut ahdistava huonojen uutisten virta. Näyttää pahasti siltä, että ilmaston lämpenemistä ei saada kuriin suunnitelmien mukaisesti, koralliriutat kuolevat, sademetsiä kaadetaan, hyönteiskato uhkaa.

Tuoreen raportin mukaan Suomenkin luonnonympäristöjen uhanalaisuus pahenee yhä, vaikka meistä on mukava ajatella, että täällä luontoa suojellaan mallikelpoisesti. Luontotyyppien uhanalaisuusarviossa erityisen heikolla tolalla ovat perinneympäristöt, virtavedet ja suot.

Mutta jouluna on aika pitää tauko synkistelystä. Mitä joulu sitten itse kenellekin on – perhejuhla, uskonnollinen juhla, kulutusjuhla tai vain tauko arjen kiireestä – varmasti siihen mahtuu muutama positiivinen ajatus luonnon puolesta. Ehkä pieni tekokin.

Viime vuosina olen antanut jouluna yhä enemmän aineettomia lahjoja luonnon puolesta. Ihmisille, joilla on jo kaikki tarpeellinen materia (ja usein paljon tarpeetontakin), voi antaa jouluna palan ikimetsää, puuntaimia tropiikkiin, suojelua saimaannorpalle tai muita hyvän mielen lahjoja.

Joululyhteen vieminen pihalinnuille on kaunis suomalainen jouluperinne. Nykyään talviruokinnoilla käyvät linnut ovat tosin monin paikoin tottuneet ravinteikkaampaan evääseen, eikä sievännäköinen lyhde ehkä ole aivan niin suosittu kuin lahjan antaja voisi toivoa.

Linnuille mieluisampia voisivat olla vaikka joulupiparien muotoon valetut omatekoiset rasva-pähkinätarjoilut. Vielä on aikaa askarrella ennen aattoa.

Ehkä itse kukin voisi lisäksi antaa joululahjaksi luonnolle lupauksen siitä, että teemme jotain paremmin ensi vuonna.

Oman pihan omistavat voisivat vaikkapa olla ensi vuonna vähän vähemmän ahkeria puutarhureita. Anna rikkaruohojen kukkia, korvaa osa ruohonleikkurin surinasta niittämisellä, jätä puutarhajäte rauhassa maatumaan pihan nurkkaan. Moni elävä olento kiittää!

 

Joululyhteen vieminen pihalinnuille on kaunis suomalainen jouluperinne.

Juttu löytyy kokonaisuudessaan myös 20.12.2018 julkaistusta lehdestä