Paha autoilija

0

Olen syyllinen. Olen sortunut pahaan tekoon säännöllisesti jo vuodesta 2001 lähtien. Tuon vuoden syyskuussa sain nimittäin ajokortin.

Siitä eteenpäin olen kulkenut lyhyitä ja pitkiä matkoja autolla, vaikka välillä olisin voinut valita polkupyörän tai kulkea jalan. Joissain tapauksissa myös julkinen liikenne on ollut vaihtoehto, mutta yleensä ei.

Köyhänä opiskelijana sentään kävelin tai pyöräilin lyhyemmät matkat melko usein, mutta kun piti taas päästä käymään kotiseuduilla, hurautin pitkän matkan nelipyöräisellä.

Tuore ajokortti taskussani myönnän syyllistyneeni myös täysin turhaan ajeluun. En ollut pahimpia Someron kartsan kiertäjiä, mutta sen yhden pääkadun sahaaminen päästä päähän on minullekin tuttua.

Myöhemmällä iällä kilometrit ovat vähentyneet jo senkin takia, että työmatka on lyhyt ja matka kotiseuduille on lyhyempi kuin opiskelukaupungistani Vaasasta tai Jyväskylästä, jossa olen myös asunut.

Välillä olen laskenut, miten kauan enemmän matkoihin menisi, jos minulla ei olisi autoa. Matka lapsuuden kotiini on nyt noin 175 kilometriä. Nopeusrajoituksista ja ruuhkasta riippuen matkaan menee autolla 2–3 tuntia. Se ei ole paha matka perjantai-iltana, jolloin useimmiten tämän matkan ajan.

Perjantai-iltana sama ei onnistuisi ollenkaan julkisilla kulkuneuvoilla. Minun pitäisi lähteä pari tuntia etuajassa töistä, että ehtisin saman illan aikana edes lähelle.

Eikä matka onnistu lauantainakaan, sillä Somerolle ei saavu yhtään linja-autoa Turusta tai Salosta koko päivänä. Sunnuntaina menee yksi, mutta siihen aikaan olen yleensä jo matkalla takaisin.
Eikä Somerolle pääseminen edes auttaisi, sillä siitä pitäisi päästä vielä 25 kilometriä Somerniemelle ja edelleen lähimmältä bussipysäkiltä on parin kilometrin kävelymatka perille asti.

Helsingistä sentään tulee sekä lauantaina että sunnuntaina se yksi bussi Somerolle, josta Baddingin aikoinaan lauloi. Pitäisi vain ensin matkustaa Turusta Helsinkiin eli noin sata kilometriä väärään suuntaan.

Viime viikonloppuna olin pikkujouluissa Jämsänkoskella. Pienten autopulmien takia ehdin jo katsoa, pääsisinkö paikalle julkisilla kulkuneuvoilla. Kyllä, monta tuntia myöhässä, jos joku hakisi yöllä lähimmältä asemalta. Sanomattakin lienee selvä, että pikkujouluaikaan olisin saanut kävellä pilkkopimeässä tai tilata taksin.

Niin kauan kuin julkinen liikenne on näin huono, olen jatkossakin huono ihminen ja ajan autoa. Toinen vaihtoehto on tietysti pysyä kotona, mutta siinäkään en ole ympäristön kannalta kaikkein ekologisin, sillä asun yksin. Mutta se on jo toisen kolumnin aihe.

Risto-Matti Kärki
tuottaja