Suomen suurin musiikkitapahtuma

0

Mistä syntyy joulun odotuksen tunnelma? Jos tätä kysyttäisiin suomalaisilta, aika moni vastaisi samalla tavalla: Kauneimmat joululaulut -tilaisuudessa.

Suomen suurimmaksi musiikkitapahtumaksi 46 vuodessa kasvanut Kauneimmat joululaulut on levinnyt lähes jokaiseen seurakuntaan. Uudenkaupungin seurakunta järjestää tänä vuonna kaikkiaan kymmenen tilaisuutta, jossa voi laulaa yhdessä sydämensä kyllyydestä.

Ensimmäinen mahdollisuus oli eilen Maurumaan rukoushuoneella, ja huomenna sunnuntaina joululauluja lauletaan Pyhämaan ja Kalannin kirkoissa. Viimeinen tapahtuma on loppiaisena.

Yhdessä laulamisen perinne on säilynyt vahvana eikä perinne näytä hiipumisen merkkejä, päinvastoin. Vuosittain noin miljoona suomalaista osallistuu Kauneimmat joululaulut -tapahtumaan. Suomen Lähetysseuran 1970-luvulla ideoima tapahtuma onkin todellinen jymymenestys.

Moni lähtee hakemaan yhteislaulusta joulun sanomaa ja joulurauhaa. Samalla voi osallistua heikossa asemassa olevien lähimmäisten auttamiseen. Nyt kolehti kerätään kehitysmaiden lasten hyväksi.

Tapahtuman suojelijana tänä vuonna toimiva Jenni Haukio kuvailee, että joululaulujen sanoihin syventyminen on tutkimusmatka omiin arvoihin ja omaan mielenmaisemaan.

Aineellisen yltäkylläisyyden sävyttämässä elämänmenossa tekee palveluksen myös itselle, kun hiljentyy hetkeksi pohtimaan joulun perimmäistä merkitystä. Herää halu auttaa, ojentaa käsi kohti kaikkein pienintä avun tarvitsijaa, lasta, jonka tulevaisuuteen symbolisesti kytkeytyy koko ihmiskunnan huominen, hän muistuttaa.

Viime vuosina suomalaiset ovat voineet äänestää tapahtumaan liittyen netissä omaa suosikkiaan. Viime vuonna voiton vei Zacharias Topeliuksen runoon pohjautuva Varpunen jouluaamuna. Se kertoo kirjailijan pienenä kuolleesta pojasta. Topeliuksen syntymästä on tänä vuonna tullut kuluneeksi 200 vuotta.

Viime vuonna Suomen kauneimmaksi joululauluksi valittiin Varpunen jouluaamuna.