Työvoimapulaan useita syitä

0

Vakka-Suomessa ja koko Varsinais-Suomessa pian päättyvä vuosi on ollut työllisyyden osalta erittäin positiivinen. Työllisten osuus 15–64-vuotiaista on parempi kuin aikoihin.

Varsinais-Suomen liiton tuore katsaus kertoo, että mikäli hyvä kehitys jatkuu, maakunnan työllisyysaste saattaa lähestyä ensi vuoden lopussa 75 prosenttia (US 15.12.) Tämä olisi kaikkien aikojen ennätys.

Positiivisia uutisia ja ennustuksia on mukava kuulla, mutta tavoitteen toteutuminen ei ole itsestään selvää. Ratkottavana on monia ongelmia, joista suurimpia on työvoiman saatavuus. Mistä johtuu, että avoimiin paikkoihin ei aina löydy tekijöitä? Yhtä yksittäistä selitystä siihen ei ole.

Paikallisesta näkökulmasta syitä voi hakea avoimien työpaikkojen runsaasta tarjonnasta suhteessa väkilukuun. Uudessakaupungissa ja koko Vakka-Suomessa taantuma hellitti autotehtaan nousun myötä aikaisemmin kuin muualla Suomessa. Nyt nousukautta eletään myös muualla, ja työvoiman hankkiminen muualta Suomesta on hankaloitunut.

Tehtävää työvoiman houkuttelemiseksi riittää niin valtiolla, kunnilla kuin yrityksilläkin. Työvoimapulan selättäminen ja muun muassa työperäiseen maahanmuuttoon liittyvät ongelmat ovat yksi tulevien eduskuntavaalien puheenaiheista.

Vakka-Suomen kunnissa talouskasvu näkyy vahvana investointibuumina. Osittain sitä selittää toki myös vanhojen kiinteistöjen heikko kunto ja päivittämistarve.

Yrityksissäkin on tehtävä hartiavoimin töitä rekrytointien onnistumiseksi. Autotehdas on kohdentanut viime aikoina markkinointiaan Poriin, jossa on viime aikoina saatu ikäviä irtisanomisuutisia. Meri-Porissa toimiva pigmenttitehdas Venator lopettaa toimintansa vuoteen 2021 mennessä. Se työllistää 450 ihmistä.

Eilen Yle kertoi, että Konepajayhtiö Kankaanpää Works Oy lopettaa toimintansa. Hollming Oy:n omistama tytäryhtiön hallitus päätti hakea yrityksen vapaaehtoiseen konkurssiin. Yritys työllistää 141 henkilöä.

Työvoiman hankkiminen muualta on hankaloitunut.